Den 270 ton tunga transformatorn lossas i Lidköping.

Fotograf: Vänerhamn

Kategori: Inlandssjöfart | Specialfartyg

Tunga transporten tog sjövägen till Lidköping

En 270 ton tung transformator har i veckan fraktats sjövägen från Göteborg till Lidköping. Specialutredningar krävdes för att se så att kajen skulle hålla.
Det var under tisdagen den 16 april som en 270 ton transformator lossades i Lidköpings hamn, en av hamnarna inom Vänerhamnar AB. Transformatorn har färdats med fartyg till Göteborgs hamn där den lastades om till Sandinge Bogsering & Sjötransports 50 meter långa pråm Kanalia. Därefter transporterades den på Göta älv och sedan över Vänern till Lidköping.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]r AB. Transformatorn har färdats med fartyg till Göteborgs hamn där den lastades om till Sandinge Bogsering & Sjötransports 50 meter långa pråm Kanalia. Därefter transporterades den på Göta älv och sedan över Vänern till Lidköping.

– Det är just sådant här som sjöfarten är så bra på, att ta skrymmande saker. Det skapar i sin tur mindre problem på land. Att ta den här lasten landvägen hade inte varit lika enkelt, säger Martin Lindskog, teknisk chef på Vänerhamnar AB till Sjöfartstidningen.

Uppdraget har inneburit många utmaningar för de inblandade aktörerna, bland annat avseende kajens hållfasthet i Lidköping. Speciella utredningar har krävts på förhand för att kontrollera så att kajen skulle klara de extrema belastningarna.

– Vi har anlitat en konstruktör som räknat på vad kajen tål. Och bevisligen höll den, säger Martin Lindskog.

Vid lossningen kördes transformation av från pråmen via en specialanpassad ramp. 

– Det handlade om att få lasten så långt in på land som möjligt för att undvika att belasta kajkonstruktionen så mycket som möjligt, säger han. 

Slutdestinationen för transformatorn är Timmersdala som ligger omkring fyra mil från Lidköping. Nu hoppas hamnbolaget kunna göra fler projekt av samma typ framöver.

– Vi har lite sådana här förfrågningar då och då, det finns lite projekt i kulisserna. Sedan får vi se vad som blir verklighet och inte. Men det är kul att kunna visa vad sjöfarten kan, säger Martin Lindskog.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]