Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Offshore | Utbildning

Tufft för norska rederier att rekrytera inhemskt

Det utbildas bara hälften så mycket sjöbefäl i Norge som det verkliga behovet – och de som utbildas söker sig till offshore.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]öker sig till offshore.

En rapport från den norska forskningsstiftelsen Fafo visar att det norska sjöfartsklustret har ett samlat rekryteringsbehov av cirka 10.000 personer fram till 2020 – problemet är att sjöfartshögskolorna under samma period bara kommer att utexaminera 5.200 sjöbefäl, nautiker och maskinbefäl sammanräknat.

”Dammsuger marknaden”

En stor andel av de som utbildas söker sig till offshore, bland annat på grund av högre lönenivåer och bättre arbetstider. Och bland sjöfolk i åldern 26–40 år som har planer på att byta jobb vill hälften till en riggbaserad verksamhet.

– Det är ett bekymmer för sjöfarten (traditionella rederierna red. anm) att riggarna dammsuger marknaden på arbetskraft. Tidigare var det mer flytande mellan segmenten, vilket var en stor fördel för Norge. Nu när det kompetensmässiga ekosystemet satts ur spel kan vi förlora något av det som har gett Norge en unik position, säger Jon Rogstad, forskningsledare vid Fafo, till Dagens Næringsliv.

100.000 personer

Rapporten bygger på intervjuer med ett stort antal rederier och sjöfolk och den förstnämnda kategorin menar att tillgången på kvalificerad arbetskraft är den allra största utmaningen för framtiden. Många rederier inom handelssjöfarten upplever att de inte kan konkurrera med offshoreverksamheterna om norskt befäl utan måste blicka utanför Norge.

Idag arbetar ungefär 100.000 personer i de norska maritima näringarna, och industrin har ett samlat värdeskapande på NOK 125 miljarder per år.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]