Fotograf: Atlantic Container Line

Kategori: Container | Politik | Regelverk

Tror på kraftig CETA-effekt

EU-kommissionen spår en 20 procentig ökning av handeln när det nya handelsavtalet träder i kraft vid årsskiftet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]i kraft vid årsskiftet.

I slutet av oktober undertecknades det nya frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. I stora drag innebär avtalet minskade tullkostnader för svenska och europeiska företag med export till Kanada. Hela 98 procent av tullarna på varor förväntas försvinna. Samtidigt ska det bli enklare för europeiska länder att delta i offentliga upphandlingar i Kanada.

Positiv effekt

EU-kommissionen tror att handeln mellan EU och Kanada kommer att öka med tjugo procent när avtalet preliminärt träder i kraft vid årsskiftet, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs Hamn.

I samma pressmeddelande nämns avtalet med Sydkorea som ett gott exempel på frihandelsavtalens effekt. Under de fem år som gått sedan avtalet med Sydkorea skrevs har EU-ländernas export dit ökat med 55 procent. Försäljningen av europeiska bilar i Sydkorea har tredubblats.

Direkttrafik till Halifax

En tiondel av all export från Göteborgs Hamn går till Nordamerika, en andel som nu kan öka.

– Göteborgs Hamn har nära samarbete med stora delar av svensk industri och ser positivt på regler som underlättar export och import och minskade avgifter för tull. De främsta exportvarorna till Kanada, läkemedel, bilar, maskiner och stål, kommer att gynnas betydligt av frihandelsavtalet, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB.

Från Göteborgs Hamn går i dag Atlantic Container Line (ACL) i tät direkttrafik till Halifax i Kanada. Resan över Atlanten tar tolv dagar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]