Aida Prima är ett av de tre sista kryssningsfartygen som besökt Stockholm i år, här vid terminalen i Frihamnen.

Fotograf: Jim Werner Kautto

Triss avslutade säsongen i Stockholm

Tisdagens tre anlöp satte punkt för årets kryssningssäsong i Stockholm. Totalt har närmare 100 fartyg gästat Stockholm under sommarsäsongen. Nu ser hamnen fram emot ett par anlöp även i vinter.
Anlöpen av de tre tyska kryssningsfartygen Mein Schiff 1, Hanseatic Spirit och Aida Prima under tisdagen innebar slutet på kryssningssäsongen i Stockholm. Under säsongen, som sträckt sig från maj till oktober, har 95 kryssningsfartyg gästat Stockholms Hamnar. Av totalt 225.000 kryssningspassagerare har över 100.000 gått iland, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Hamnar.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nnebar slutet på kryssningssäsongen i Stockholm. Under säsongen, som sträckt sig från maj till oktober, har 95 kryssningsfartyg gästat Stockholms Hamnar. Av totalt 225.000 kryssningspassagerare har över 100.000 gått iland, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Hamnar.

– Det är mycket glädjande att Stockholm står sig stark som kryssningsdestination. Även ett år som detta lyckas man närma sig 100 kryssningsfartyg. Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar ett vanligt år med fler än 1000 arbetstillfällen i regionen, säger Joakim Larsson (M), ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar.

Enligt Stockholms Hamnar gjorde ett tidigt samarbete mellan hamnar och myndigheter det möjligt med en försiktig återstart samtidigt som kryssningsrederierna arbetade fram rutiner och säkra sätt för att besöka utvalda hamnar. Säsongen startade med så kallade blue cruises, vilket innebar att passagerarna inte gick i land. Steget därefter var bubble cruises där passagerarna höll sig till sin egen bubbla utan att blanda sig med lokalbefolkningen. Slutligen kom även möjligheten att gå iland på egen hand, under gällande pandemirestriktioner.

Kryssningssäsongen 2021 är dock inte helt över än, i december har tyska bolaget Hapag-Lloyd planerat in två anlöp i Stockholm med Hanseatic Spirit, kryssningar som bland annat även besöker Visby, Luleå, Umeå, Sundsvall och Karlskrona.

– Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination och i år väntar vi även in flera kryssningsfartyg som är bokade under vinterhalvåret. Det är en trend som bokningsmässigt ser ut att fortsätta också kommande år, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig färjor och kryssningstrafik på Stockholms Hamnar.

Även i Göteborg går säsongen mot sitt slut där ett anlöp återstår i form av Aida Prima på söndag. Även i Visby avslutas sommarsäsongen med ett anlöp på söndag av fartyget Aida Diva.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]