Dopet av Stena Promise i Rotterdam.

Fotograf: Stena Bulk

Tredje metanoldrivna Stenatankern döpt 

Under tisdagen döptes Stena Promise i Rotterdam, det tredje metanoldrivna tankfartyget i Proman och Stena Bulks IMOIIMeMAX-serie.
Namnceremonin hölls under tisdagen precis intill den berömda Erasmusbron i Rotterdam med närvarande gäster från både Proman och Stena Bulk, de två bolagen som gemensamt bildat joint venture-bolaget Proman Stena Bulk. Stena Promise är det tredje levererade fartyget i en serie av sex metanoldrivna tankfartyg i klassen IMOIIMeMAX på 49.900 dwt där tre av fartygen byggts för Proman Stena Bulk och tre för Proman.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]tena Bulk. Stena Promise är det tredje levererade fartyget i en serie av sex metanoldrivna tankfartyg i klassen IMOIIMeMAX på 49.900 dwt där tre av fartygen byggts för Proman Stena Bulk och tre för Proman.

Under ceremonin hölls tal av bland annat David Cassidy, vd för Proman och Erik Hånell, vd och koncernchef för Stena Bulk.

– Namngivningsceremonin för Stena Promise är ytterligare ett steg i vårt samarbete mellan Stena Bulk och Proman för att bevisa lönsamheten av metanol som marint bränsle. Genom att samlas i Rotterdam, ett av branschens viktigaste bunkringsnav, understryker vi återigen att metanoldrift är tekniskt genomförbar idag. Vi är stolta över att fortsätta arbeta med våra partners på Proman för att främja vår gemensamma vision för metanol, sa Erik Hånell under sitt tal.

David Cassidy värdesatte samarbetet med Stena Bulk i sitt tal.

– Stena Promise är det tredje toppmoderna metanoltankfartyget som vi har tagit ut på marknaden tillsammans med Stena Bulk, och det första helt Proman-ägda fartyget i vår flotta. Hon är ett väldigt speciellt fartyg för oss, sa han.

Stena Promise levererades i november 2022 och har sedan dess opererats kommersiellt helt med metanol, framställd utifrån naturgas. Enligt rederiet förbrukar fartyget cirka 11.500 ton metanol per år, vilket minskar växthusgasutsläppen jämfört med konventionella marina bränslen.  

Det första fartyget i serien, Stena Pro Patria, levererades i juni 2022 och följdes av Stena Pro Marine i juli. Det fjärde fartyget,  Stena Prosperous, levererades i december 2022.

Gudmor till Stena Promise blev Hilary Cassidy.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]