Kitack Lim firar International Day for Women in Maritime på IMO:s högkvarter i London.

Fotograf: IMO

Kategori: Myndigheter

Tre kvinnor kandiderar till IMO-toppen

Sju kandidater är nominerade till den högsta posten i FN-organet IMO. Den 31 december 2023 är sista dagen för nuvarande generalsekreterare Kitack Lims mandatperiod och i juli väljs hans efterträdare.
Sju medlemsstater i IMO har nominerat en kandidat till posten som generalsekreterare för International Maritime Organization, IMO. Sittande generalsekreterare, Kitack Lim från Korea, har innehaft ämbetet sedan 1 januari 2016 och är den nionde generalsekreteraren i IMO:s historia. Hans mandatperiod löper ut den sista december i år.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]l posten som generalsekreterare för International Maritime Organization, IMO. Sittande generalsekreterare, Kitack Lim från Korea, har innehaft ämbetet sedan 1 januari 2016 och är den nionde generalsekreteraren i IMO:s historia. Hans mandatperiod löper ut den sista december i år.

IMO har hittills aldrig haft en kvinnlig generalsekreterare. Denna gången kan det ske, då tre av de sju nominerade är kvinnor.

Nancy Karigithu från Kenya, som idag är huvudsekreterare för sjöfart på Kenyas transportministerium, Cleopatra Doumbia-Henry från Dominikanska republiken, som har varit chef för World Maritime University i Malmö sedan 2015, och Minna Kivimäki från Finland, som idag är kanslichef på finska kommunikationsministeriet.

Alla de nominerade är:

  • Moin Uddin Ahmed från Bangladesh
  • Suat Hayri Aka från Turkiet
  • Arsenio Antonio Dominguez Velasco från Panama
  • Cleopatra Doumbia-Henry från Dominikanska republiken
  • Nancy Karigithu från Kenya
  • Minna Kivimäki från Finland
  • Zhang Xiaojie från Kina

Valet till generalsekreterare äger rum på IMO-rådets 129:e sammanträde tisdagen den 18 juli. Rådets val av kandidat blir sedan föremål för godkännande i IMO:s församling (IMO Assembly) på ett möte i slutet av året. Den 1 januari 2024 tillträder den nya generalsekreteraren.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]