Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Fartygsaffärer

Tre Kronor räddas av Viking Lines storägare

Viking Lines ordförande och storägare Jakob Johansson går in och räddar Briggen Tre Kronor af Stockholm från konkurs. Det rapporterar Ålands Sjöfart.

I höstas försattes ägarbolaget Briggen Tre Kronor AB i konkurs och sedan dess har räddningsförsöken avlöst varandra utan resultat. Tills nu – för nu kliver Viking Lines storägare och styrelseordförande Jakob Johansson via sitt bolag Maelir-koncernen in och räddar Briggen Tre Kronor af Stockholm kvar i Sverige, vilket Ålands Sjöfart var först att rapportera.

Briggen Tre Kronor af Stockholm är byggd 2005.

Briggen Tre Kronor berättar om affären på sin hemsida.

”Vi kan äntligen berätta att fartyget är räddat, konkursen uppklarad och hon blir kvar i Stockholm! Det är en välgörare som heter Jakob Johansson som genom sitt företag gått in och köpt henne och som hoppas att föreningen tar ansvaret för att drifta henne genom att hyra henne för en kostnad av tre kronor”, skriver föreningens styrelse.

Var på väg att säljas till Polen

Jakob Johansson själv bekräftar affären för Ålands Sjöfart.

– Detta är inte meningen att bli publikt egentligen men jag kan bekräfta att Maelir-koncernen med ett filantropiskt perspektiv har förvärvat Briggen Tre Kronor af Stockholm, säger Jakob Johansson till Ålands Sjöfart.

Han säger till tidningen att när allt tydde på att fartyget var på väg att säljas från konkursboet till Polen kunde han inte längre stanna kvar på läktaren.

– Väldigt många har offrat väldigt mycket för att detta omöjliga projekt blev verklighet. Vår insats i detta sammanhang är mycket blygsam. Fartyget är en symbol för Stockholm och en del av stadsbilden, byggd av tusen ekar på Skeppsholmen med vår kronprinsessa som gudmor. Det hade inte känts helt bra i magen om hon seglat ut längs Stockholms ström bärandes polsk flagg, säger Jakob Johansson till Ålands Sjöfart.

Hoppas på långsiktig plan

Han fortsätter:

– Vi hoppas nu att föreningen kring Briggen Tre Kronor kan finna en långsiktig plan för att kunna sköta om henne, och behålla henne i Stockholm för lång tid framöver.

Briggen Tre Kronor af Stockholm byggdes 2005. Fartyget är 35 meter långt och har kojplatser för 32 personer ombord. Det ägdes tidigare av ett aktiebolag som i sin tur ägdes av 3.600 aktieägare med Expedition Baltic Sea, Föreningen Briggen Tre Kronor och familjen Salén som största ägare.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]