Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

Fotograf: Transportarbetarförbundet

Kategori: Hamn/Logistik

Transport varslar om blockad för ryska fartyg

Transportarbetarförbundet varslar om blockad av ryska, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg från den 1 maj. Det beslutade förbundet vid ett extra styrelsemöte under onsdagen.
Transportarbetarförbundet, som vid sidan av Hamnarbetarförbundet organiserar svenska hamnarbetare, har sedan Rysslands invasion av Ukraina diskuterat frågan om en eventuell blockad mot ryska fartyg och har en pågående dialog med arbetsgivarsidan inom ramen för den svenska modellen. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]niserar svenska hamnarbetare, har sedan Rysslands invasion av Ukraina diskuterat frågan om en eventuell blockad mot ryska fartyg och har en pågående dialog med arbetsgivarsidan inom ramen för den svenska modellen. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Tidigare har förbundet uppmanat den svenska regeringen att komma med ett besked om hur frågan ska hanteras, samtidigt som regeringen har hänvisat till att frågan diskuteras inom EU. Nu väljer dock Transportarbetarförbundet att agera, och lägger ett varsel om blockad av ryska, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg från den 1 maj.

”Förbundet anser fortfarande att ett beslut om en gemensam EU-hantering i frågan är det bästa, men nu är situationen sådan att vi väljer att agera. Transport står bakom Ukraina till hundra procent i kriget och vi är beredda att agera i solidaritet med våra fackliga kamrater och med medborgarna i Ukraina på kort varsel”, skriver förbundet.

Förbundets ordförande Tommy Wreeth säger i pressmeddelandet att frågan om blockad är ytterst komplicerad eftersom det bara är en väldigt liten del av de ryska handelsfartygen som anlöper svensk hamn.

– Effekten av en icke EU-samordnad blockad riskerar att få väldigt liten påverkan. Förhoppningsvis kan det här sätta press på övriga EU-länder att agera, säger han, och fortsätter:

– Det kan uppstå brist på vissa varor. Det är anledningen till att vi lägger vårt varsel en månad framåt i tiden. För att ge möjlighet till företag att hitta andra leverantörer än ryska, samt att de ska kunna ta hem redan köpta och betalda varor som redan är på väg till Sverige.

Varslet gäller i första hand till 31 maj 2022 men kan komma att förlängas.

Det andra fackförbundet som organiserar hamnarbetare, Svenska hamnarbetarförbundet, har redan tidigare varslat om blockad av ryskkontrollerade fartyg, en blockad som nu trätt i kraft. Det första fartyg som väntas påverkas av den blockaden är ett fartyg lastat med bananer från Ecuador som anlöper Helsingborg idag torsdag eller i morgon fredag, uppger Dagens Industri.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]