Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Transport: ”Inte en framkomlig väg”

”Vi ser dessvärre direkt att deras eget förslag inte är något vi kan acceptera”, svarar Transportarbetarförbundet efter gårdagens pressträff.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] gårdagens pressträff.

Att Hamnarbetarförbundet kallar till pressträff händer inte varje dag, vilket givetvis är en förklaring till att gårdagens kallelse haussades upp rejält. Hamnarbetarförbundet gjorde klart att man inte tänker lämna sin sedan starten 1972 ”röda tråd” som bland annat innebär medlemsdemokrati. Man tänker ej heller underordna sig Transport i ett eventuellt avtalssamarbete. 

Vill inte anpassa sig

Transportarbetarförbundets kommentar på gårdagens pressträff är att man inte kan acceptera kraven, detta främst beroende på att det förutsätter ett trepartsavtal medan Transport vill se ett hängavtal.

”De kräver att Transportarbetareförbundet med sina 59.000 medlemmar skall anpassa sina stadgar efter dem. Det ser vi inte som en framkomlig väg”, skriver Transport i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljön

Samtidigt öppnar Transport – liksom Hamnarbetarförbundet – upp för fortsatta diskussioner. Vad gäller arbetsmiljöfrågan, som Erik Helgesson i går utmålade som det mest akuta med Sveriges Hamnars nya policy om att utesluta Hamnarbetarförbundets medlemmar från 31 mars, så är man inte orolig.

”När det gäller arbetsmiljöfrågan så har vi alltid haft och har fortsatt en välfungerande organisation i hela landet för denna extremt viktiga fråga”, skriver Transport.

I praktiken innebär Sveriges Hamnars agerande, enligt Erik Helgesson, att omkring 100 av Hamnarbetarnas skyddsombud blir utestängda från sina uppdrag runt om i Sverige. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]