Fotograf: Maersk Oil

Kategori: Folk/företag | Tank

Total köper Maersk Oil

Det franska oljebolaget Total köper AP Møller-Maersks oljeverksamhet för 7,5 miljarder USD.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] för 7,5 miljarder USD.

Affären görs i en kombinerad aktie- och skuldtransaktion och omfattar hela Maersk Oils organisation och portfölj. Med försäljningen vill A.P. Møller-Maersk satsa mer på transport- och logistikverksamheten.

– Avtalet kommer att stärka den ekonomiska flexibiliteten och frigöra resurser för att fokusera vår framtida tillväxt på containrar, hamnar och logistik, säger Søren Skou, vd för AP Møller-Märsk i ett pressmeddelande.

Danmark som nav

Danmark kommer att bli det regionala navet för alla Totals verksamheter i Danmark, Norge och Nederländerna.

– Genom att sälja till Total säkerställer vi en fortsatt danskt högborg i Nordsjön baserat på Maersk Oils ledande ställning inom teknikutveckling och som en effektiv och pålitlig partner, säger Claus V. Hemmingsen, vice vd på AP Møller-Märsk och vd för energidivisionen.

Självförsörjande

Mearsk Oil är det första av rederijättens energibolag som säljs. Tanken är att även avyttra  Maersk Drilling, Maersk Supply Service och Maersk Tankers före sista december 2018.

A.P. Møller-Märsk har, enligt pressmeddelandet, varit huvudoperatör i Danska Nordsjön i ett halvt sekel och gjort Danmark självförsörjande på gas och olja. Maersk Oil, med 15.000 anställda, har även en betydande närvaro i de brittiska och norska sektorerna.

98.000 anställda

Det franska olje- och gasbolaget Total är även en stor aktör inom solenergi med Sun Power och Total Solar. Totalt har bolaget 98.000 anställda i 130 länder. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]