Fotograf: Torm

Kategori: Ekonomi | Tank | Torrlast

Torm satsar på produkttank

Danska Torm fortsätter att trimma verksamheten för att nå lönsamhet efter ett katastrofalt 2012. Nu kommer man att minska bulkdivisionen rejält genom att inte förnya kortare charteravtal. Fokus kommer nu att ligga på produkttankverksamheten som redovisade en rejäl förbättring första kvartalet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tring första kvartalet.

Beslutet kommer att leda till att chefen för bulkdivisionen Alex Christiansen får lämna i oktober och att ytterligare neddragningar av personalen som idag uppgår till styvt 300 anställda är att vänta, skriver Shippingwatch.

Torms korttidschartrade bulkflotta brukar bestå av 20-30 fartyg som nu alltså försvinner. Kvar finns då två ägda och sju långtidschartrade fartyg. Reduceringen av flottan motsvarar cirka USD 60 miljoner av de USD 87 miljoner som divisionen omsatte förra året.

2012 slutade med en nettoförlust på USD 581 miljoner, men redan under det första kvartalet som visserligen normalt är ett starkt kvartal i produkttanksegmentet generellt visar siffrorna på en rejäl förbättring. Rörelseresultatet slutade på plus USD 36 miljoner med en förlust före skatt på USD 16 miljoner. Tankdivisionen redovisade då ett positivt rörelseresultat på USD 15.3 miljoner medan bulk gjorde en rörelseförlust på USD 11.3 miljoner. 

För helåret räknar rederiet, som numera i princip ägs och styrs av banker och fordringsägare, med ett rörelseresultat på USD 80-110 miljoner men med en nettoförlust på USD 100-130 miljoner.

Torm har också lämnat Nasdaq-börsen i New York där den sista dagen för handel var i fredags, den 19 juli.

Rederiets produkttankflotta bestod den 31 mars av 65 ägda fartyg, 39 medium range, 15 long range (7 LR1 samt 8 LR2) och 11 handysize. Till detta kommer 11 fartyg på T/C-charter.

 

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]