Kategori: Miljö

Tjörn drabbat av värsta oljeskadan på 25 år

I mitten av september upptäcktes ett oljepåslag norr om Kyrkesund på Tjörn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]om Kyrkesund på Tjörn.

Till en början var omfattningen relativt begränsad men på måndagsmorgonen den 19 septembermeddelade Kustbevakningen att sammanlagt 200 kubikmeter olja har plockats upp på och i vattnen utanför Tjörn. SMHI varnar nu för sämre väder vilket gör att Kustbevakningen får lägga in ytterligare en växel. Strandbekämpare och miljöskyddsfartyg deltar i arbetet.

Kustbevakningsflyget att flyger över det aktuella området för att dokumentera och uppskatta oljans omfattning och utbredning. Orsaken till påsalget av olja på den svenska västkusten är inte fastslaget men en olycka i Danmark kan vara källa till utsläppet.

– En fartygskollision, som ägde rum utanför den danska västkusten lördagen den 10 september, kan ha med oljepåslaget att göra. Efter kollisionen kom en ej fastställd volym tjockolja ut i vattnet och 55 till 60 kubikmeter tjockolja togs upp av danska miljöskyddsenheter. Kustbevakningen har kontaktat danska myndigheter för att få information om händelsen samt prover från den olja som kom ut. En utredning, för att utröna om det finns ett samband med oljepåslaget på den svenska kusten, har också startats av Kustbevakningen, skriver Kustbevakningen på sin hemsida.

På grund av hårda vindar och högt vattenstånd har olja hittats ända upp till 25 meter upp på land. Allmänheten uppmanas att inte själva sanera oljan utan att dokumentera var oljan finns.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]