Shippingveteranen Mårten Carlquist gick i pension i höstas – nu är han vd för ett nystartat rederi som konkurrerar med hans gamla arbetsgivare.
När Sjöfartstidningen ringer för att boka en intervju med Mårten Carlquist svarar han ja utan någon längre betänketid, som vd för nystartade North Sea RoRo gäller det att skapa uppmärksamhet kring rederiet, men han har en invändning – inte för tidigt på dagen.
– Varje morgon är jag ute och går med min hund (en cockerspaniel) i 40–45 minuter, det är livskvalité för mig.
Broström, DFDS och Trans
Mårten Carlquist gick officiellt i pension i höstas efter lång karriär inom shipping. Redan 1974 började han på Broström, i början på 1980-talet blev han marknadschef för ACL i Southampton innan han rekryterades till DFDS 1984 där han stannade i 17 år. Under lång tid var han rederiets operative chef. Sommaren 2001 bytte han till Transatlantic där han stannade till i höstas.
– Jag började som marknadschef på dåvarande B&N Nordsjöfrakt (Transatlantic). Under åren på Transatlantic jobbade jag väldigt mycket gentemot Stora Enso.Redan 2002 började vi med östersjösystemet och 2006 fördjupades samarbetet då TransLumi Line bildades, jag blev vd för bolaget. Vi försåg Stora Enso med tre fartyg som vi hade spacecharteravtal på, säger Mårten Carlquist som de sista tre åren på det tidigare Tjörnrederiet arbetade som chef för divisionen Industrial Shipping.
Mårten Carlquists shippingkarriär kunde ha slutat där på Transatlantic, men ett lugnt pensionärsliv verkar inte ha funnits på kartan – brinner man för sjöfart så gör man. När logistikföretaget NTEX ringde om planerna på ett nytt rederi för trafik mellan Göteborg och England var inte Mårten Carlquist sen att hoppa på.
– Det är väldigt spännande och en stor utmaning, men jag hade aldrig gett mig in i detta om jag inte hade trott på projektet. Marknaden, framför allt traileroperatörer, har varit tydliga med att man vill ha ett attraktivt alternativ på traden mellan Göteborg och England för att kunna växa och utvecklas, säger Mårten Carlquist och fortsätter:
– Det är inget chicken race, vi vill skapa ytterligare möjligheter för kunderna. Vi är inte intresserade av att dumpa några priser, vi lägger vår prisstruktur efter våra förutsättningar och det som vi känner är ett marknadsläge.
Göteborg–Killingholme
North Sea RoRos linje mellan Göteborg och Killingholme som drogs igång den 24 februari trafikeras av de från Foreland Shipping inchartrade roro-fartygen Beachy Head och Longstone. Systerfartygen har en kapacitet på 2 606 filmeter.
NTEX:s fraktvolym på England motsvarar runt SEK 150 miljoner på årsbasis. Men linjen behöver mer godsvolymer och högre beläggning för att vara lönsam, där är rederiet inte riktigt än, medger Mårten Carlquist men konstaterar:
– Vi är ju bara inne på sjunde veckan från start. Skeppad last och servicenivå följer våra förväntningar. Naturligtvis har vi inte räknat med ett överskott från dag ett. Vi har ett stadigt volymtillskott, och är övertygade om att vi snart når break-even-nivå.
Nya finansiärer
Även om frågan är tidigt ställd, så är den given – hur lång uthållighet har North Sea RoRo? Förutom DFDS trafikerar nu MacAndrews mellan Göteborg och södra England – så konkurrensen om godset är hård.
– Ägarstrukturen är på väg att förändras, några utomstående finansiärer har tillkommit och de ser detta som ett långsiktigt projekt. Det kommer att ske en tillväxt på marknaden som kommer att generera volymer.
Mårten Carlquist räknar själv med att stanna kvar som vd till sommaren, då verksamheten har kommit igång ordentligt och nyckelpersoner rekryterats (tre personer ur DFDS:s ledningsskikt i Göteborg ansluter).
– Vi får diskutera min framtida roll. Jag är gärna med på ett hörn, bara det inte tar för mycket tid i anspråk som det gör nu. Jag är också öppen för andra uppdrag, säger Mårten Carlquist och ler.
Som sagt, något tillbakadraget och lugnt pensionärsliv vill han inte leva.