Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Tank

Thun Tankers köper produkttanker

I slutet av december tar Thun Tankers över kemikalie- och produkttankfartyget Nordic Trine.

Thun Tankers expanderar inom sitt segment som omfattar produkttankfartyg mellan 5.000 och 10.000 dwt. Rederiet har avtalat om köp av Nordic Trine om 7.915 dwt, som för närvarande ingår i Nordic Tankers flotta.

Leverans i Falkenberg

Nyförvärvet kommer att få namnet Thun Greenwich. Kommersiell management sköts av Thun Tankers kontor i Göteborg, medan teknisk management och bemanning sköts av Thuns mångåriga samarbetspartner MF Shipping Group i Holland.

– Som det nu ser ut tar vi leverans av henne i Falkenberg den 28 december, säger Joakim Lund, Chief Commercial Officer på Thun Tankers, till Sjöfartstidningen.

Uppgraderas

Efter överlåtelsen ska fartyget uppgraderas till Thun Tankers standard på Falkvarv innan hon går in i trafik, uppskattningsvis i mitten av januari 2016.

Thun Greenwich kommer att gå i samma trafik som Thun Tankers övriga fartyg.

– Tanken är att hon ska gå i Europafart. Vi försöker erbjuda en dynamik till våra kunder genom att vi har en flexibel flotta i samma storlek för att kunna vara en bra service provider, säger Joakim Lund.

Komplement

Han säger att det nu råder hyfsad balans mellan utbud och efterfrågan för detta segment och att Thun anskaffat fartyget efter noggrann efterfrågeanalys. 

– Det finns inte något kraftigt behov av att expandera flottan för detta segment i Västeuropa, men det här är ett fartyg som är lite större än våra andra fartyg så hon blir ett bra komplement till dem.

Thun Greenwich är byggd 2007 och har isklass 1C. Hon får holländsk flagg.

Kommentarer

 • Daniel

  Trevligt att Thun Tankers växer! Visst hade man gärna sett svenskt flagg på henne, men ett förståeligt och inget oväntat val. Och gillar att de fortsätter ”traditionen” att namnge båtarna med något som börjar med G. Grattis Thun!

 • Anonymous

  uppgraderas till Thun Tankers standard ???? Finns det lägre ?

  • Anonymous

   Hej, ja du skulle bli förvånad. Thun har en bra standard på sina tankbåtar, men du har väl inte ens varit ombord på någon?

 • Anonymous

  Nästan 8 MUSD per styck. Man måste sitta på ett bra kontrakt eller så använder man fartygen som avskrivningsobjekt.

Artikeln är stängd för fler kommentarer