Kategori: Miljö

Terntanks miljösatsningar prisbelönas

Tärntank Ship Management är årets vinnare av Biogasakademins pris Global Game Changer Award.

Tryggve Möller, som tillsammans med Rigmor Möller och Annika Kristensson äger och driver Tärntank Ship Management AB, erhåller Global Game Changer Award 2019 för företagets roll i utvecklingen av klimatsmart sjöfart. Utdelningen skedde i onsdags i Göteborg.

– Terntank och Donsöandan visar det ledarskap världen behöver i dag. Västra Götaland satsade tidigt och framgångsrikt på tillverkning av biogas till fordon. Genom att inte rygga för högre investeringskostnader i miljöteknik gör Donsös rederier det möjligt att använda samma bränsle i fartyg, säger Jan Rapp, läkare och grundare av Biogasakademin, i ett pressmeddelande.

Först i världen

Biogasakademin uppger att regioner på olika håll i världen nu minskar klimat- och miljöpåverkan från tung vägtrafik och bussar med hjälp av biogas, en modell som Västsverige har använt i över 20 år.

– Under 2018 har Göteborg tagit nästa steg och erbjuder nu biogastankning också för fartyg. Tack vare de ansvarstagande redarfamiljerna i samma region, är Göteborg först i världen med att minska klimatpåverkan även från transporter till havs med hjälp av biogas.

Andra året

Biogasakademins Global Game Changer Award delades ut första gången 2018 till Charles Vigliotti, affärsmannen bakom New Yorks första biogasanläggning. Priset är instiftat av det professionella nätverket Biogasakademin, som är grundat av läkaren Jan Rapp. 

– För att ställa om våra transporter, industri och hushåll till hållbara energikällor krävs ny teknik och nya lösningar. Men det räcker inte. Lika avgörande är företagare och beslutsfattare som vågar tro på det nya, skapa nya affärsmodeller och ta de första, riskabla investeringarna. I en tid när behovet av nya förebilder blir mer och mer akut, visar Global Game Changer Award var de finns, säger Jan Rapp. 

Tack vare de anställda

När Sjöfartstidningen når Tryggve Möller på telefon dagen efter prisutdelningen betonar han de anställdas insats för att företagets miljösatsningar har lyckats så bra.

– Det känns helt fantastiskt fint. Det är tack vare våra anställda ombord och på kontoren som vi har klarat detta, säger han till Sjöfartstidningen.