Fotograf: Terntank

Kategori: Miljö | Skeppsbyggnad | Tank

Terntank tar leverans av Tern Fors

Proaktivt operation med system från Kongsberg tas till en ny nivå på Terntanks i dag levererade nybygge Tern Fors.
Terntank har i dag, fredag, tagit leverans av nybygget Tern Fors från varvet China Merchants Jinling Shipyard, Yangzhou, Dingheng Co Ltd. Tern Fors är det andra kemikalie- och produkttankfartyget i en serie av två med dual fuel-huvudmaskin för drift med flytande biogas LBG eller flytande naturgas LNG. Tack vare konceptet Hybrid Solution® med batterier och möjlighet till uppkoppling mot elnätet iland blir fartyget helt usläppsfritt i hamn. Nybygget är på 15.000 dwt och designat av Terntank och Kongsberg Maritime CM AS.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]lution® med batterier och möjlighet till uppkoppling mot elnätet iland blir fartyget helt usläppsfritt i hamn. Nybygget är på 15.000 dwt och designat av Terntank och Kongsberg Maritime CM AS.

Tern Fors har utrustats med Kongsbergs digitala lösning för Just in Time-management för optimering av resorna genom att kontinuerligt anpassa farten enligt överenskommen ankomsttid och utnyttja slow steaming. Fartyget kan skicka en virtuell NOR (Notice of Readiness) och gå direkt till kaj i stället för att ankra i väntan på kajplats. Detta säkerställer också att BIMCO-klausulen om slow steaming uppfylls, informerar Terntank.

Den digitala lösningen omfattar vessel-to-cloud datainfrastruktur som överför och lagrar data om fartygets drift. Detta möjliggör effektiv och proaktiv operation, vilket bidrar till minskade utsläpp.

Maskineriet på Tern Fors är i likhet med systerfartyget Tern Island helt kompatibelt för biobränslen. Tack vare den optimerade designen av skrov och roder och flerbränsledrift uppnås med 30 procents inblandning av biogas en minskning på 70 procent av CO2 jämfört med ett konventionellt fartyg av samma storlek. Utsläppen av SOx reduceras med 99 procent, partiklar med 99 procent och NOx med 97 procent.

– Leveransen av Tern Island och Tern Fors markerar vår pågående resa att utvecklas och lära vad gäller att kontinuerligt utveckla hållbar sjöfart inom alla våra verksamheter. Den innovativa fartygsdesignen förenar tekniska och digitala lösningar som optimerar resor, uppnår en drastisk minskning av utsläppen och hjälper vår besättning ombord i den dagliga verksamheten. Vi är passionerade och vår filosofi är att det ska vara lätt att göra rätt, speciellt för vår besättning som är kärnan i vår verksamhet. För att förverkliga detta krävs mycket hårt arbete bakom kulisserna och de förbättrade insikterna som de digitala lösningarna ger hjälper oss ytterligare att uppnå detta, säger Claes Möller, vd för Tärntank Ship Management.

Tern Fors har en lastkapacitet på 16.500 kubikmeter i 14 tankar.

Efter ankomst till Europa ska Tern Fors tidsbefraktas av Neot och ingå i en pool tillsammans med några andra fartyg från Terntank, bland annat systerfartyget Tern Island. Tern Sea har levererats före kontraktsdatum tack vare insatser från alla inblandade och kommer nu att påbörja resan till Europa med last av bioprodukter, uppger Terntank.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]