Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Tank

Terntank firade 60

Terntank firade på torsdagen 60 år av verksamhet med öppet hus på kontoret på Donsö och festmiddag på Clarion Post Hotel i Göteborg.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] Post Hotel i Göteborg.

Rederiets grundare Sven-Olof Kristensson berättade bland annat på jubileumsmiddagen livfullt om köpet av rederiets första fartyg 1958.

– Vi fick möjligheten att köpa ett fartyg av svenska Shell. Det skulle kosta 275.000 kronor men jag sa 250.000, inte ett öre mer. 

Köparen gick ned till 265.000 kronor och frågade om den blivande redaren hade några pengar.

– Det var den värsta frågan jag kunde få, jag hade ju inte fem öre, så jag tänkte inte käbbla om 15.000 när jag inte hade några pengar. Jag frågade om vi inte kunde få låna pengar utav Shell.

Bättre betalt

Shell lånade ut 100.000, SE-Banken på Hönö resten. Då återstod bara att åka till Stockholm och ta över fartyget som fick namnet Tärnsjö.

– Båten gick där uppe och det var en fördel för oss. På västkusten var det så ansträngt med många redare och många båtar. Vi fick gå däruppe och hade betydligt bättre betalt.

Efter ett och att halvt år sålde Shell ytterligare ett fartyg som var både större och bättre. Sven-Olof Kristensson bjöd 310.000 kronor.

– Säljaren sa att det hade varit det allra bästa om ni tar båten för vi har så gott samarbete med er.

Tackar kunderna

Samarbetet med kunderna har därefter gått som en röd tråd genom Terntanks 60 år av verksamhet. I sitt tal tackade Tryggve Möller bland annat kunderna på ägarnas vägnar.

– Ni är våra nära vänner och jag tänker speciellt på de skandinaviska oljebolagen, Neot, Preem Norsk Esso, Statoil, Neste. Ni gör det möjligt för oss att både hållas kvar på marknaden men också att se miljö- och prestandafördelar med våra nybyggen. Ni är basen och grunden som vi stöder oss på, både i den dagliga verksamheten och i den långsiktiga affärsrelationer.

Bra samarbetspartner

Även kunderna hade uppskattande ord till Terntank. Fredrik Backman på Preem beskrev samarbetet ur kundens synvinkel.

– Det är helt fantastiskt att få arbeta med en leverantör som inte säger nej eller kanske, utan säger ja varje gång.

Henrikki Talvitie på Neot sa att det har varit en exceptionell resa. 

– Jag har bara upplevt den sedan 2013 men de år som jag har lärt känna Terntanks sätt att göra saker, företagskultur, andan och människorna, har varit absolut otroliga. Jag tror att vårt samarbete med Terntank alltid har varit sådant att vi gör allt på plats, från hjärtat, som vänner och som affärspartners. 

Prenumeranter kan läsa mer om Terntank i nummer 5 av Sjöfartstidningen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]