Tekniske chefen Sandro Chiesi tar emot 2022 års San-pris.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Arbetsmiljö

Teknisk chef får pris för sitt arbetsmiljöarbete

Sandro Chiesi, teknisk chef på Stena Line, prisas av Sjöfartens arbetsmiljönämnd (San) för sitt arbete för en bättre arbetsmiljö ombord.
– Hans engagemang går långt utöver vad befattningen kräver. Han är noga med att försäkra sig om att de som arbetar i fartyget ska må bra, även om de tillhör andra avdelningar än den har själv är chef för. Pristagaren har också genom åren visat ett starkt engagemang i frågor som handlar om att motverka kränkningar och trakasserier inom sjöfarten. Tillsammans med företrädare för landorganisationen i det rederi där han arbetar har han utvecklat en uppskattad utbildning i hur man motverkar och hanterar trakasserier och kränkningar ombord.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]kasserier inom sjöfarten. Tillsammans med företrädare för landorganisationen i det rederi där han arbetar har han utvecklat en uppskattad utbildning i hur man motverkar och hanterar trakasserier och kränkningar ombord.

Det sa Transportföretagens förhandlingschef tillika Sans och Sarfs ordförande Annika Nordin, när hon på San-konferensen i onsdags läste upp motiveringen till årets San-pris.

Den glatt överraskade pristagaren hade nästan svårt att tro att fatta att han hade fått priset, sa han när han gick upp på scenen för att ta emot diplom och blommor.

– Man vill ju göra allt man kan för sina medmänniskor, det är egentligen inte svårare än så, sa Sandro Chiesi.

Han berättade att hans engagemang startade i en situation ombord där föräldraledighet för sjömän diskuterades.

– I början av min tid till sjöss satt jag på ett fackligt möte. Där pratades det om att vi var tvungna att komma ombord när rederiet sa till. ”Men hur går det för alla dem som har delad vårdnad? Som har separerat?” sa jag.

Han fick till svar ”Jamen de har väl en fru hemma som tar hand om barnet. Har man ingen fru hemma ska man inte jobba till sjöss.” Och då kände han att nej, så här får det inte vara.

– På den vägen är det. Sedan dess har jag jobbat för att förbättra arbetsmiljön på alla sätt. Jag tackar otroligt mycket, det här är helt fantastiskt! sa Sandro Chiesi.

Ledordet på årets San-konferens var samverkan. Under förmiddagen beskrev Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt, hur samverkan kring arbetsmiljö i Sverige har utvecklats historiskt, från yrkesfarelagen 1889 fram till våra dagar. Konferens eftermiddagspass gav deltagarna inblick bland annat i konsten att kommunicera på rätt sätt på arbetsplatsen, faror och riskmoment när lotsar bordar fartyg, Hallands hamnars samverkan med sjöfarten, om samverkan och ägandeskap i bussbolaget Nobina och mycket mer.

Mer om San-konferensen i nummer 11 av Sjöfartstidningen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]