Kors vad det vimlar av segel. I veckan och i helgen är det fullt med segelfartyg i Göteborgs skärgård under Nordisk skutträff.
Kors vad det vimlar av segel. I veckan och i helgen är det fullt med segelfartyg i Göteborgs skärgård under Nordisk skutträff.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Kultur

Tätt med segel under Nordisk skutträff

Master, lackade trädetaljer och segel. I veckan har det varit gott om segelfartyg i Göteborgs skärgård under det årliga evenemanget Nordisk skutträff.
Det är tidig fredagsmorgon i hamnen på Donsö. Runt bryggorna utmed klassiska restaurangen Isbolaget ligger ett trettiotal skutor från Sverige, Danmark och Norge. Ombord på svenska livräddningskryssaren Astrid Finne med Öckerö som hemmahamn äts det gemensam frukost ute på däck. En av dem är 19-åriga Maja Tegelberg från Uppsala och som uppskattar arrangemanget.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]verige, Danmark och Norge. Ombord på svenska livräddningskryssaren Astrid Finne med Öckerö som hemmahamn äts det gemensam frukost ute på däck. En av dem är 19-åriga Maja Tegelberg från Uppsala och som uppskattar arrangemanget.

-Det är så härligt och roligt folk här, man kan prata om så mycket tillsammans. Det blir en så skön stämning, säger Maja Tegelberg från Uppsala, en av ungdomarna i den 16 personer starka besättningen.

På schemat för Astrid Finne och de trettiotalet andra skutorna står en segling från Donsö in till Eriksberg i Göteborg. Etappen är planerad till sex timmar där fartygen ska ta sig till olika waypoints. Den som lyckas segla den längsta sträckan på de sex timmarna vinner.

– Det skojiga är att segla och träffa de andra, men sedan är det väldigt motiverande att segla mot andra. Seglar man lite snabbare, då vet man att man gör lite mindre misstag än de andra, säger Patric Beerman, skeppare ombord på Astrid Finne.

Nordisk Skutträff inleddes under onsdagen på Donsö med en första segling under torsdagen. Efter fredagens segling samlades fartygen i Eriksbergs kulturhamn där det under lördagen arrangeras en kulturbåtsfestival. 

Nordisk Skutträff har arrangerats 2019 som en uppföljare till tävlingen Nordisk seglats. Årets lokala arrangörer av Nordisk skutträff är de båda föreningarna Maritimt i Väst och Föreningen Västkustskutorna där Ulf Sandström är en av arrangörerna.

– I Nordisk Skutträff samlar vi svenska, norska och danska traditionella fartyg för att segla i våra olika vatten. Arrangemanget växlar mellan Sverige, Danmark och Norge, säger han.

Storleken på de medverkande fartygen varierar, från under tio meter till 25 meter.

– Oftast brukar vi även ha med en eller två tremastskonare också och då är vi uppe i 35-metersklassen, men tyvärr var det inga med i år, säger han. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]