Fotograf: Pierre Adolfsson

Tankmässa på Donsö

Veckan före midsommar hölls Donsö Tanker Meet på Donsös idrottsplats och i Donsöhallen. 220 företag från 13 länder visade upp sig och deltog i mässans specialitet, förbokade möten med presumtiva kunder. 

– Det här har varit jättebra för oss. Ska vi träffa en Donsöredare så får vi ringa runt i tre veckor, bara för att träffa en. Och så tre veckor till för att träffa ytterligare en. Här kan vi träffa flera av dem på ett par dagar, säger Torbjörn Otterbäck på Gothia Marine.

Invigningstalet hölls av Stenas Dan Sten Olsson som påstod att det var första gången han talade inför en betalande publik.

– Det är alltid viktigt att ha mentorer och det är därför sjöfartsklustret är så viktigt. Under 40 år har vi inte haft fördelaktiga villkor i Sverige, inte ens lika bra villkor som i våra grannländer, men svensk sjöfart är inte död. Den bara lever under andra flaggor, säger Dan Sten Olsson som också hyllar företagarandan på Donsö liksom vikten av att förstå att en sparad krona är lika mycket värd som en intjänad.

– I ett familjeföretag vet man att om man misslyckas är det slut, i ett riskkapitalbolag finns det pengar på annat håll. Därför kommer risknivån i ett familjeföretag alltid att vara lägre än i ett företag ägt av riskkapitalbolag.

Parallellt med mässan och mötena hålls en rad seminarier. Lars Bryndum från MAN talade om dualfuel-motorer och framtida bränslen.

– Vi har inte uteslutit något biobränsle, kommer de bara fram till injektorerna är jag säker på att vi kan få dem att tända.

Det verkar dock som att det, förutom olja och naturgas, finns ett biobränsle som är lite hetare än de andra.

– Vi har skrivit ett intentionsavtal med en partner om trafik fram och tillbaka över Östersjön med ett fartyg som kör på DME. Det är ett stort projekt men ligger några år framåt i tiden.