Kategori: Hamn/Logistik

Tallinn hoppas på mer ryskt exportgods

AS Tallinna Sadam (Port of Tallinn) i Estland har valt den ryska koncernen Rail Garant till operatör för sin nya containerterminal i Muuga Hamn. 

Den nya terminalen ligger granne med Muuga Container Terminal (Muuga CT), som bjöd ett högre pris för att få operera terminalen. Men det ryska bolaget valdes till operatör då det lovar att börja skeppa ut containrar med ryskt exportgods över terminalen. 

Hamnen räknar med att containerrederierna blir mer intresserade av att anlöpa Muuga, när man får last i båda riktningarna.

 

Muuga CT:s ägare Transiidikeskuse AS protesterar mot beslutet. Transiidikeskuse menar att varken järnvägsbolaget Rail Garant eller någon annan järnvägsoperatör kan styra godset till Muuga, eftersom Rysslands regering har beslutat att exporten av ryskt gods ska gå över ryska hamnar.

Hamnbolaget och logistikexperter hoppas på att konkurrensen skulle motivera drift av två containerterminaler i hamnen. 

Port of Tallinn förhandlade med tio containeroperatörer och två av dem lämnade offert.

 

Erik Laidvee, vd för Transiidikeskuse AS, säger till Sjöfartstidningen att det inte hjälper med konkurrens i en hamn där containertrafiken har så liten omfattning. Erik Laidvee framhåller att en estnisk containerterminal hellre ska konkurrera med utländska hamnar.