Efter jullovet kommer Tallink att pausa trafiken på bland annat linjen mellan Stockholm och Tallinn med Baltic Queen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Tallink tappade 75 procent av intäkterna

När Tallink Grupp presenterade sitt finansiella resultat för andra kvartalet 2020 framkom att rederiet tappat 75 procent av sina intäkter jämfört mot samma period 2019.
Enligt rederiets siffror har passagerarantalet minskat med 85 procent jämfört med samma kvartal 2019. Dessutom har antalet transporterade fraktenheter minskat med 13 procent på grund av att ett flertal av bolagets linjer pausats under större delen av kvartalet.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]iets siffror har passagerarantalet minskat med 85 procent jämfört med samma kvartal 2019. Dessutom har antalet transporterade fraktenheter minskat med 13 procent på grund av att ett flertal av bolagets linjer pausats under större delen av kvartalet.

Fördelat på rederiets linjer så minskade passagerarantalet med 99 procent mellan Lettland och Sverige, med 97 procent mellan Estland och Sverige, med 93 procent mellan Finland och Sverige samt med 77 procent mellan Estland och Finland. Det gav ett intäktsresultat på 65 miljoner euro, vilket är en minskning med 75 procent jämfört med samma period 2019 då siffran var 256 miljoner euro.

Rederiets totala förlust före skatt under kvartalet blev 27,4 miljoner euro. Under samma period i fjol gjorde bolaget en vinst före skatt på 23 miljoner euro.

De främsta orsakerna till det totala intäktsfallet var bland annat minskningen med 82 procent inom butiks- och restaurangförsäljning, följt av tappade biljettintäkter med 81 procent och en minskning av fraktförsäljningen med 29 procent.

Rederiet menar ändå att resultatet från kvartalet var bättre än väntat sett till omständigheterna.

– Andra kvartalet 2020 var en helt ofattbar period inte bara i vårt företags historia, utan för hela världen, på grund av coronapandemin. Turistnäringen var den bransch som drabbades av pandemin först och hårdast, så de resultat vi i dag rapporterar kommer inte att överraska någon. Med tanke på hur de senaste fem månaderna varit är resultatet för vårt andra kvartal till och med marginellt bättre än vi förväntat oss, men det är naturligtvis inte det resultat vi trodde att vi skulle rapportera när vi planerade och budgeterade för 2020, säger Paavo Nõgene, VD för Tallink Grupp i ett pressmeddelande.

Trots att rederiets intäkter minskade med 75 procent under kvartalet så menar de att stram kostnadskontroll, snabba åtgärder för att minska driftskostnaderna och statligt stöd från hemmamarknaderna gjort att koncernens försäljningskostnader kunnat minska med 56 procent, vilket bidragit till att minska den totala förlusten för kvartalet. Dessutom har rederiet varit snabba med att hitta alternativa rutter för fartygen. 

– Under det andra kvartalet har vi planerat för och implementerat ett antal nya och tillfälliga rutter som har tagits emot mycket väl av våra kunder. Den snabbhet, flexibilitet och beslutsamhet som alla våra företag på de olika marknaderna har visat under den här tiden ger oss en stark konkurrensfördel för det tredje kvartalet, säger Paavo Nõgene i pressmeddelandet. 

I veckan presenterade rederiet också sin statistik för juli månad. Totalt transporterades 617 206 passagerare under juli 2020, vilket är 50,2 procent färre än under samma månad 2019, men samtidigt mer än dubbelt så många passagerare som under föregående månad.

Antalet fraktenheter som transporterades i juli 2020 minskade med 2,9 procent jämfört med samma period 2019 och uppgick till 29 108 fraktenheter. Den största minskningen har varit på linjerna mellan Lettland och Sverige, samt Estland och Sverige. På linjerna Estland och Finland, samt Finland och Sverige ökade dock godstransporterna i juli jämfört med i fjol, 2,4 procent respektive 7,1 procent.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]