Tallinks färja Star under avgång från Tallinn.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Fartygsaffärer

Tallink chartrar ut ropaxfärjan Star

Tallink Grupp chartrar ut ropaxfärjan Star som gått i trafik mellan Helsingfors och Tallinn sedan 2007. Fartyget chartras av Irish Continental Group på 20 månader för trafik på Irländska sjön.

Det var under torsdagen som Tallink Grupp tecknade ett avtal för en långtidscharter av ropaxfärjan Star. Fartyget kommer att hyras ut under 20 månader med möjlighet till förlängning med 2+2 år, inklusive en köpoption. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Letat länge

Avtalet gäller en bareboatcharter, vilket innebär att fartyget kommer att hyras ut utan besättning från Tallink Grupp.

– Vi har letat efter alternativ verksamhet för vårt fartyg Star under en tid nu och än mer fokuserat när ankomsten av vår nya shuttle-fartyg MyStar närmade sig förra året. Det har funnits ett stort intresse för genom åren och jag är glad att vi har säkrat ett bra avtal för henne nu med Irish Continental Group Plc. Den här typen av alternativ verksamhet för våra fartyg har varit och fortsätter att vara en bra lösning som stärker såväl vårt företag som intäkterna efter en lång krisperiod, säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene i pressmeddelandet.

Sista avgången i maj

Det estniskflaggade fartyget Star sattes i trafik på linjen mellan Tallinn och Helsingfors år 2007 och har trafikerat rutten sedan dess. Fartyget är byggt av Aker Finnyards Helsinki Shipyard i Finland.

Fartyget är utchartrat till Irish Continental Group Plc från 5 maj 2023 och förväntas börja tillhandahålla transporter mellan Irland och Storbritannien. Den sista avgången för Star mellan Helsingfors och Tallinn kommer att ske kvällen den 1 maj 2023. 

Irish Continental Group driver bland annat rederiet Irish Ferries med trafik mellan Dublin och Holyhead, samt Rosslare och Pembroke.