Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Färjetrafik | Fartygsaffärer

Tallink chartrar ut färja till toppmöte

Tallink Grupp har tecknat ett nytt charteravtal för kryssningsfärjan Romantika. Fartyget ska bli boende vid FN:s klimatkonferens COP26 i Skottland i november. Det är den andra färjan som rederiet chartrar ut för mötet.

Innan covid-19-pandemin slog till i mars 2020 trafikerade Romantika linjen mellan Stockholm och Riga, men sedan dess har linjen varit satt på paus. Istället har Tallink Grupp försökt hitta olika charteruppdrag för fartygen. Under sommaren har Romantika trafikerat i Medelhavet tillsammans med systerfartyget Victoria I som normalt trafikerar mellan Stockholm och Tallinn. Nu har Tallink Grupp tecknat ytterligare ett charteravtal för Romantika via specialistföretaget Landry & Kling Global Cruise Services med full teknik- och servicepersonal från Tallink Grupp.

Blir boende

Fartget ska bli boende vid FN:s 26:e klimatkonferens, COP26, som äger rum i Glasgow, Skottland den 31 oktober till 12 november. 

– Denna charterförfrågan kom vid en mycket lämplig tidpunkt, eftersom Romantika precis avslutat sin trafik i Medelhavsområdet mellan Marocko och Frankrike. Fartyget var på väg tillbaka till Tallinn och var beräknat att anlända 13 oktober, säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene i en kommentar.

Andra fartyget till konferensen

För bara några veckor sedan fick rederiet ett liknande charteravtal för kryssningsfärjan Silja Europa, som normalt trafikerar linjen mellan Tallinn och Helsingfors.

– Det är ett oerhört gott betyg för våra fartyg och, ännu viktigare, för vår besättning och landpersonal att vi kan säkra avtal för så här högprofilerade och viktiga internationella evenemang. Vi är stolta över att på detta sätt kunna bidra till ett framgångsrikt genomförande av en så viktig global händelse som COP26, säger Paavo Nõgene.

Romantika beräknas anlända till Glasgow den 12 oktober och vara åter i Tallinn den 18 november. Fartyget har tidigare trafikerat linjen Tanger Med i Marocko och franska Séte sedan början av juli i år.