Fotograf: Ferus Smit/Flying Focus

Kategori: Haveri

Symphony Sky kvar på grundet

Symphony Sky står på onsdagseftermiddagen fortfarande kvar på grundet utanför industrihamnen i Husum.

– Dykare har inspekterat skadorna. Sedan var tanken att fartyget skulle gå av grundet för egen maskin, men det har inte gått så bra ännu i alla fall, säger Lotta Taxén, sektionschef på sjöfartstillsyn Stockholm inom Transportstyrelsen.

– Fartyget har förligt bygge och står på bygget. Hon tar in vatten i två tankar och en void har fyllts, så hon har hål på tre ställen, upplyser hon vidare.

Flyttat luckorna

Lotta Taxén säger till Sjöfartstidningen att man i nuläget inte har tagit beslut om att inleda läktring. Hela onsdagen har lagts på att undersöka skadorna och kartlägga hur fartyget står på grundet.

– Man har flyttat luckorna akteröver och så har man bogserbåten Kämpe där som får rycka in om det inte går att komma av grundet för egen maskin. Tanken var att hon skulle komma av i dag om det går att förflytta vikten tillräckligt genom att flytta luckorna och ballast. Blir det mörkt lär det inte bli förrän i morgon.

På grund i måndags

Symphony Sky gick på grund i måndags på eftermiddagen, kort efter avgång från Husum. Fartyget hade lots ombord och befälhavaren meddelade klockan 14.36 att fartyget gått på grund. Inga oljeutsläpp konstaterades. Fartyget hade slutlastat 1.000 ton massa i Husum med destination Motril i Spanien.

Symphony Sky är på 10.547 dwt och byggd i Tyskland 2015. Hon seglar under nederländsk flagg för Schulte & Bruns.