Sveriges bidrag i EU-insatsen Aspides i Röda havet utökas. Arkivbild.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Försvar

Sverige utökar insatsen i Röda havet

Regeringen beslutade idag torsdag att utöka den svenska insatsen i Röda havet. Ett sjukvårdsteam kommer inom kort att skickas ner. Beskedet välkomnas av Svensk Sjöfart.
– Jag bedömer att arbetet kommer att sätta igång tämligen omedelbart och att de kommer att verka åtminstone till augusti, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]. Beskedet välkomnas av Svensk Sjöfart.”} /–>

– Jag bedömer att arbetet kommer att sätta igång tämligen omedelbart och att de kommer att verka åtminstone till augusti, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Sverige bidrar sedan tidigare i den EU-ledda insatsen Aspides i Röda havet. I februari gav regeringen Försvarsmakten i uppdrag att placera upp till tio stabsofficerare i Aspides. Sverige deltar nu med fyra stabsofficerare, tre placerade på högkvarteret i Grekland och en på insatsens ledningsfartyg.

Under torsdagen kom alltså besked om att Sveriges bidrag till EU-insatsen utökas. Man vill skicka ett sjukvårdsteam som ska delta från ett nederländskt fartyg i området. Sammanlagt kan cirka 25 personer beröras men enligt uppgifter till SVT blir det antagligen ett tiotal personer åt gången.

Experter inom kirurgi

– Det rör sig bland annat om expertkompetens inom kirurgi och anestesi. Det här är ett viktigt och efterfrågat bidrag och vi har också samverkat tidigare med Nederländerna, säger Pål Jonson till SVT.

Enligt försvarsministern är det fortfarande inte aktuellt att skicka svenska fartyg eller väpnad trupp till området.

EU-insatsen Aspides har i uppdrag att skydda civil handelssjöfart på Röda havet från bland annat attacker från huthirebeller.

Svensk Sjöfart positiva till svenskt bidrag

Föreningen Svensk Sjöfart välkomnar att Sverige bidrar i Aspides-insatsen, säger vd Anders Hermansson till Sjöfartstidningen. Det gäller både detta och det tidigare beslutade bidraget.

– Att handelsberoende länder som Sverige aktivt stödjer åtgärder för att skydda handelssjöfarten är viktigt. Det handlar naturligtvis i första hand om att skydda våra ombordanställda och civila fartyg. I ett längre perspektiv handlar det dessutom om att stå upp för möjligheten att bedriva internationell handel och faktiskt också respekten för folkrätten och internationella regler, säger Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]