Ledamöterna i ExCo som var på plats i Hamburg: Naa Densua Aryeetey, Despina Panayiotou Theodosiou, Nazli Selek, Sofia Fürstenberg Stott och Connie Roozen.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Folk/företag | Mångfald

Sverige tar plats i Wistas ledning

För första gången på tio år har en medlem i Wista Sweden blivit invald i WISTA ExCo, styrelsen för Wista International.
Wista International är paraplyorgan för Women In Shipping and Trading Association – det 54 medlemsnationer och 3.700 medlemmar starka globala nätverket för beslutsfattande kvinnor inom sjöfart. Det är Sofia Fürstenberg Stott – 43 år, bosatt i Bromölla och medlem i WISTA sedan 2013 – som nu har tagit plats i ExCo. Hon blev invald på Wistas årsstämma (AGM) i Hamburg i förra veckan.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]art. Det är Sofia Fürstenberg Stott – 43 år, bosatt i Bromölla och medlem i WISTA sedan 2013 – som nu har tagit plats i ExCo. Hon blev invald på Wistas årsstämma (AGM) i Hamburg i förra veckan.

Wista är en fullkomligt unik organisation. Inte någon annanstans samlar du representanter från hela näringen, och från hela världen. Jag känner ett enormt ansvar och en oerhörd lust att komma igång med arbetet i ExCo. Det här är en fenomenal chans till att skapa mervärde för vår bransch, säger Sofia Fürstenberg Stott.

Sofia Fürstenberg Stott håller tummarna inför resultatet av omröstningen på Wistas AGM.

Hon driver Fürstenberg Maritime Advisory tillsammans med sin man Conor Fürstenberg Stott och är innovations- och hållbarhetskonsult med maritim inriktning. Hon har just flyttat till hemlandet Sverige efter många år i Norge och Danmark, där hon bland annat arbetat med innovation på Maersk och som konsult för Nor-Shipping, där hon har varit med och tagit fram konceptet Disruptive Sustainability och arrangerat Open Oceans Conference 2018. Hon har en civilingenjörsexamen från Lunds Tekniska Högskola i botten och en MBA från Copenhagen Business School.

Sofia Fürstenberg Stott tror att hennes specialkompetens kommer att passa väl i Wista ExCo.

– Under pandemin är jag säkert inte den enda som ställt mig frågan om vad som är viktigt, och var jag ska spendera min tid. När jag och min man bestämde oss för att fokusera på vår rådgivande verksamhet blev det också tydligt hur jag kan bidra i Wista och ExCo. Sjöfarten står med klimatkrisen i faggorna inför sin största utmaning hittills. Detta samtidigt som pandemin skapat bemanningskriser och blottat den ökade utsatthet som många kvinnor och män till havs upplever. Klimatproblematiken är mitt specialområde. Kopplat till min systemförståelse och min gedigna erfarenhet som moderator och storyteller, så hoppas jag kunna utveckla en ännu mer dynamisk diskussion inom och utanför WISTA, som kan hjälpa att driva näringen framåt, säger hon. 

I januari 2020 tecknade Wista och IMO ett MOU om samarbete för att på olika sätt främja kvinnors ställning i sjöfarten. WISTA har sedan dess status som rådgivande organisation i IMO och flera projekt pågår i Wistas internationella kommittéer som förser IMO med kunskap och data.

Sofia Fürstenberg Stott vill bidra till den strategiska utveckligen så att Wista som organisation ska kunna dra ännu mer nytta av den samlade kompetens och idérikedom som organisationen med sina medlemmar omfattar.

– Att Wista har nått denna rådgivande position i IMO är ett stort genombrott. Det öppnar för möjligheter att bidra i stora perspektiv, till att bidra med kvinnligt ledarskap och global insikt. Wista sitter på en enorm kunskapspool och ett världsomspännande nätverk. Den potentialen väntar på att bli utnyttjad till fullo, och det är något jag önskar bidra till.

– Detaljerna ska finslipas, men i det stora kommer jag vara ansvarig för våra europeiska medlemsnationer. Jag kommer också vara ExCo:s ansvariga för Wista Tech & Futures Committee.

Sofia Fürstenberg Stott och Nazli Selek, de två nya namnen i Wista ExCo.

Nyinvald i ExCo är också Nazli Selek från Wista Turkey. Nya upplagan av Wista ExCo utgörs därmed av:

Ordförande Despina Panayiotou Theodosiou, Wista Cyprus
Sekreterare Alex Anagnostis, Wista USA
Kassör Connie Roozen, Wista Netherlands
Ledamot Naa Densua Ayeetey, Wista Ghana
Ledamot Fabiana Simoes Martins, Wista Brazil
Ledamot Nazli Selek, Wista Turkey
Ledamot Sofia Fürstenberg Stott, Wista Sweden

Franska kandidaten Sabine Roux de Bezieux valdes av medlemsnationerna till årets Wista Personality of the Year.

Årets Wista Personality of the Year presenterades och prisades på AGM:et. Av medlemsländerna framröstad vinnare är Sabine Roux de Bézieux – aktiv medlem i Wista France, grundare av och ordförande för Fondation de la Mer och skapare av the Ocean Framework, en plattform där företag kan mäta och minska sin miljöpåverkan. Hon får WISTA:s pris för sitt engagemang i havsmiljön och för sitt arbete för att främja kvinnor inom sjöfarten.

På AGM:et hyllades också flera av Wistas nationella organisationer som firar jubileum i år, bland andra Wista Germany som fyller 40 och Wista Belgium som fyller 10. En ny medlemsnation, Wista Malaysia, välkomnades dessutom i Wistafamiljen.

Värd för årets internationella Wistakonferens och AGM i Hamburg var Wista Germany, som har fått slå knut på sig många gånger om för att få ihop arrangemanget. Konferensen skulle ha hållits i Hamburg redan 2020 men fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Mot tuffa odds kunde ett fysiskt möte hållas i år, med ett begränsat antal deltagare på plats. Många delegater deltog via länk och hela arrangemanget hölls utomhus för att inte bryta mot de lokala pandemibestämmelserna.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]