Regeringen har beslutat att bidra med svenska stabsofficerare till EU-insatsen Aspides.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Politik

Sverige skickar militär till Röda havet

Sverige kommer att skicka militär personal till en EU-insats i Röda havet. Det handlar inledningsvis om fyra stabsofficerare. Svensk Sjöfart välkomnar beskedet.

Idag kom beskedet att regeringen skickar militär personal till EU-insatsen Aspides.

– Det här är viktigt. EU har agerat snabbt för att i olika former skydda sjöfart i Röda havet och det är viktigt för ett land som Sverige som är exportberoende med säkra sjöfartsleder, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) till TT.

Det handlar enligt SVT om fyra stabsofficerare som kan ingå i olika ledningsfunktioner, tre placerade på det operativa högkvarteret i Grekland och en ombord på ett örlogsfartyg i Röda havet. Antalet kan komma att skalas upp till tio.

Fokuserar på EU-insatsen

Operation Aspides är en så kallad defensiv insats och omfattar områdena Persiska viken, Röda havet, Hormuzsundet och Adenviken. Den ska samarbeta med den USA-ledda insatsen som går under namnet Prosperity Guardian. Men försvarsminister Pål Jonsson utesluter direkt deltagande i USA-insatsen, rapporterar SVT.

– Det är inte aktuellt, utan vi fokuserar på EU-insatsen. Och vi överväger också en väpnad styrka inom ramen för EU-insatsen Aspides. I så fall kommer det att handla om en väpnad styrka, inte örlogsfartyg eller större plattformar, säger Pål Jonsson.

Branschen välkomnar beslutet

Föreningen Svensk Sjöfart ser positivt på dagens besked.

– Vi välkomnar regeringens beslut om att Sverige ska delta i den EU-insats som pågår. Det är viktigt att skydda civila fartyg med personal ombord mot militära attacker, och det är viktigt att alla länder som vill skydda handelssjöfarten mot militärt våld bidrar efter förmåga, säger Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson till Sjöfartstidningen.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]