Fotograf: IMO

Kategori: Folk/företag | Politik

Sverige omvalt till IMO:s råd

Sverige har på nytt valts in i IMO:s råd. Därmed kommer Sverige även under de kommande två åren ingå i organisationens högsta verkställande organ.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]isationens högsta verkställande organ.

Omvalet skedde vid IMO:s 29:e generalföramlingsmöte sedan starten 1959, vilket hölls i London från den 23 november till den 2 december.

Från svensk sida deltog bland infrastrukturministern Anna Johansson (S) och representanter från Transportstyrelsen.

– Det är med glädje jag tar emot beskedet att Sverige blivit återvalt i IMO:s råd. Med vår starka miljöprofil och vårt fokus på innovationer och nya lösningar kan vi nu fortsätta att vara en stark röst för en framtidsinriktad och positiv utveckling inom den internationella sjöfarten. Jag ser fram emot det fortsatta arbetet, kommenterar Anna Johansson.

Styr mellan mötena

I rådet ingår 40 av IMO:s 171 medlemsstater, och man väljs alltså för en period av två år. Rådet styr IMO mellan generalförsamlingens möten och behandlar frågor som handlar om exempelvis budget och organisationens verksamhetsplaner.

Rådets 40 platser är indelade i tre kategorier: A, B och C. I grupp A ingår de tio medlemsstater som har ”störst intresse av att tillhandahålla tjänster inom internationell sjöfart”. I grupp B väljs de tio stater in som har ”störst intresse i internationell sjöfart”, och i grupp C väljs 20 stater in som har ”särskilda intressen i sjötransporter och som tillgodoser ökad regional representation i IMO-rådet”.

Sedan flera år sitter Sverige med i grupp B, och det är också där man nu på nytt har valts in. Förutom Sverige ingår även Argentina, Bangladesh, Brasilien, Frankrike, Indien, Kanada, Nederländerna, Spanien och Tyskland i grupp B.

Höll tal 

För Anna Johanssons del deltog hon under de två första dagarna av generalförsamlingsmötet i London dagar, då hon framförallt höll tal inför församlingen och mötte organisationens avgående och blivande generalsekreterare. Dessutom hade hon två bilaterala möten med sina motsvarigheter i Singapore och Indonesien.

Enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet uppges infrastrukturministern vid dessa tillfällen ha lyft sjöfartens betydelse för Sverige samt IMO:s ansvar att vidta åtgärder för att minska sjöfartens klimat- och miljöpåverkan och för att främja forskning och teknisk utveckling på området.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Ulf svedberg

    Läser att Anna Johansson särskilt lyfter fram från Sveriges sida just innovationer och nya lösningar och det är ju väldigt roligt att höra. Vi på sjöfartsverket som tillsammans med ett flertal partners både inom Sverige som internationellt jobbar med de frågorna, ser fram emot ett spännande samarbete med vår IMO företrädare de kommande två åren

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]