Göteborgs hamn.

Fotograf: Göteborgs Hamn AB

Kategori: Politik

Svenskt förslag om att stänga EU-hamnar för Ryssland

EU-parlamentet har röstat för ett svenskt förslag om att stänga ute ryska fartyg från europeiska hamnar. Nu är det upp till ministerrådet att ta ställning.

I den stora resolution som EU-parlamentet med stor majoritet godkände i tisdags om sanktioner mot Ryssland och fördömanden mot landets krig mot Ukraina fanns ett förslag med från den svenske EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) om att inte tillåta ryska fartyg att använda hamnarna inom EU.

– Vi förhandlade hela resolutionen under helgen i en grupp med de olika partiföreträdarna, jag sköt in mitt förslag och det vann nästan enhälligt stöd, säger Jörgen Warborn till Sjöfartstidningen.

Stor majoritet

Av EU-parlamentets 676 närvarande ledamöter röstade 637 för resolutionen. Nu kommer ministerrådet att ta ställning till den, och Jörgen Warborn förväntar sig att även de kommer att ställa sig bakom förslagen.
– Det är en bred resolution med många förslag för att klämma åt Putins regim. Min poäng är att Ryssland ska isoleras i luften, på land och till sjöss. Därför föreslog jag denna sjöfartsblockad.

Om ryska fartyg stängs ute från europeiska hamnar, vad skulle det få för effekt på den ryska ekonomin?

– Det blir ju ytterligare ett slag mot den ryska ekonomin naturligtvis. Dels att de inte kan importera varor via båt, och vi vet ju att av världshandeln transporteras upp mot 90 procent av allt på fartyg så det skulle bli ett stort avbräck för dem. Det andra är att de heller inte får möjlighet att exportera den vägen. Det betyder i sin tur att de kommer att kopplas bort ekonomiskt på ytterligare ett sätt, och att vi slutar att indirekt finansiera deras krig i Ukraina. Får de inga pengar kan de inte skaffa fler vapen helt enkelt, säger Jörgen Warborn.