[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]
[flowy_non_subscriber] [/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]almö. Projektet är den största skrotningen som någonsin genomförts i Fredrikshamn.”} /–>
Det var ett stort intresse från allmänheten när det gigantiska fartyget FPSO Fluminense på 390 meter och 356.400 dwt anlände till Fredrikshamn under lördagseftermiddagen, assisterad av hela nio bogserbåtar.
Fartyget ska skrotas i Fredrikshamn av Modern American Recycling Services Europe, MARS, det enskilt största skrotningsprojektet som någonsin genomförts i Fredrikshamn.
Byggd i Sverige
Fartyget byggdes 1974 som Sea Saint på Kockums Mekaniska Verkstads AB i Malmö för Salénrederierna AB. Efter att ha seglat under namnen Safina Sahara och Sahara blev fartyget under 2003 konverterat till en så kallad FPSO med namnet FPSO Fluminense. FPSO står för Floating Production Storage and Offloading och är en flytande enhet som används olje- och gasindustrin till havs för produktion och lagring av olja. FPSO Fluminense har använts av Shell på ett oljefält i Brasilien.
Kan inte skrotas i USA
Under 2023 såldes fartyget till skrotning och enligt Shell valdes det amerikanska bolaget MARS och deras varv i Fredrikshamn för att fartyget ska kunna skrotas på ett grönt sätt.
– MARS i USA har inte plats för så stora fartyg. Det finns få varv i världen som kan ta fartyg av denna storlek. Och Shell vill ha ett varv som gör saker rätt. Det gör vi. Vi har successivt byggt upp ett varumärke som varvet som gör det bäst när vi pratar om miljöbestämmelser och säkerhet, sa varvets vd Kim Thygesen till den lokala mediesajten Kanal Frederikshavn när ordern blev klar år 2023.
Osäkerhet in i det sista
Efter en nära tre månader lång transport från Brasilien anlände FPSO Fluminense till Fredrikshamn under lördagseftermiddagen. Ankomsten till hamnen blev dock över en vecka försenad eftersom det plötsligt visade sig att MARS Europe inte hade det tillstånd som krävdes för att fartyget skulle kunna tas in i hamnen. Men sent på kvällen fredagen den 23 augusti nådde parterna en överenskommelse och FPSO Fluminense fick grönt ljus för den sista resan.
[/flowy_subscriber_only]