Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Politik

Svensk Sjöfart: ”Utnyttja myndigheterna”

Efter valet i söndags är det fortfarande oklart vem som kommer bilda regering. Men Svensk Sjöfart hoppas att sjöfarten fortsatt ska få bättre möjligheter att växa, oavsett regering.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]re möjligheter att växa, oavsett regering.

– Turligt nog är det inga stora skiljelinjer mellan blocken eller partierna avseende behovet av att använda sjöfarten mer och bättre. Därför tror jag att det kan bli bra för sjöfarten oavsett hur det nu osäkra parlamentariska läget löser sig, säger Rikard Engström, vd på Svensk Sjöfart till Sjöfartstidningen.

Efter söndagens val, som i skrivande stund inte är färdigräknat, finns fortfarande inga tydliga besked om vilket eller vilka partier som ska bilda regering. Socialdemokraterna har öppnat upp för blocköverskridande samarbeten, något som hittills mer eller mindre tydligt avfärdats av partierna i Alliansen, som själva vill ta sig an uppgiften.

”Inte oväntat”

– Det var inte oväntat, alla opinionsmätningar visade att Sverigedemokraterna skulle hamna som vågmästare och om inget väldigt oväntat händer kommer vi fortsatt ha en minoritetsregering.

Oavsett vilka partier som till slut bildar regering hoppas Rikard Engström att den tar stafettpinnen och fortsätter att bygga vidare på några av de saker som tagits fram av den förra regeringen som varit positiva för sjöfarten.

– Jag hoppas att man äntligen kommer att göra tonnageskatten mer inkluderande. Det borde ha varit självklart från dag ett att sjöfart som trafikerar våra kuster välkomnas.

Utnyttja myndigheterna bättre

Dessutom hoppas Rikard Engström att nästa regering arbetar vidare utifrån Godsstrategins ambitioner och att man omedelbart tar tag i frågan om hur isbrytarflottan ska utvecklas i framtiden.

– Vi menar att det är avgörande att investeringen i nytt isbrytartonnage inte belastar den redan hårt ansträngda sjöfarten utan att det sker genom ett riktat och kravställt anslag från Sjöfartsverket.

Rikard Engström uppmanar även kommande regering att utnyttja sina myndigheter på ett bättre sätt. Enligt honom är myndigheterna politikernas bästa chans att nå de transportpolitiska och näringspolitiska målen. Därför behöver man förbättra villkoren och konkurrenskraften hos en näring som sjöfarten som är betydelsefull i sig men framför allt för svensk import och export.

– Vi hoppas att man kommer med tydligare direktiv till myndigheterna för att skapa förutsättningar för en starkare svensk sjöfart. Därigenom skapar vi ett mer hållbart samhälle.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]