Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Offshore

Svensk potential offshore

Utvinningen av olja och gas i Arktis har bara börjat. Svenska bolag har chansen att vara med och tjäna pengar och se till att verksamheten är så bra som möjligt.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�r så bra som möjligt.

Olja- och gasutvinning i arktiska och sub-arktiska områden har fått kraftig kritik av miljöorganisationer. Delvis orättvis kritik menar Åke Rohlén från Göteborgsföretaget Arctic Marine Solutions under sitt anförande i offshorespåret på Swedish Maritime Day 2014.

– Det är länder som vill detta, det är norska staten som ger Statoil tillstånd eller Ryssland som gett Exxon tillstånd. Det glöms ofta bort i protesterna. Ska man protetestera hos någon ska man göra det hos länderna som ger ut tillstånden, inte till oljebolagen. Det är länderna som vill tjäna pengar och få välstånd av den här utvinningen, säger Åke Rohlén som också menar att det här finns en stor möjlighet för Sverige.

– Sverige har en stor uppgift i välden eftersom vi kommit långt i Arktis redan. Vi kan använda vår kunskap som en möjlighet att hantera miljön så bra som möjligt.

Gammal flotta

Ytterligare en aspekt som gör att det borde finns potential för svenska företag att ta för sig är att flottan som kan utföra uppdragen i Arktis börjar bli gammal.

– Inom den kommande 10-årsperioden behöver det byggas 20 till 30 nya fartyg. Är inte det en möjlighet för en del av er som sitter här inne, säger Åke Rohlén och nickar mot publiken.

– Tonnaget som finns idag, som inte heller är särskilt väl anpassat till många av uppgifterna, får dessutom bra rater från väldigt fina kunder. Det finns väldigt stora investeringsbehov och stora chanser för svenska företag att påverka standarden.

Närmare hem

Resten av eftermiddagen i offshorespåret ägnades åt vindkraft. Helst havsbaserad i svenska vatten. Anders Nilsson, vd på Blekinge Offshore, vill bygga en vindkraftspark utanför Blekingekusten.

– Parken kan producera fem procent av det svenska behovet av ström, ungefär lika mycket som kärnkraftverket Barsebäck som vi stängde. Blekinge Offshore blir en investering på 50 miljarder, det är det största infrastrukturprojektet i Sverige, säger Anders Nilsson som helt klart gillar vindkraften.

– Vi har tio av de största elintensiva industrierna i Sverige som finansiärer i projektet. De måste ha långsiktig översikt över sina elkostnader och det får de med vindkraft. Vi gör en stor investering vid ett tillfälle, drift och underhåll kan vi sedan räkna fram på ettöringen över 25 till 30 år. Det är också 25 till 30 års båtåkande ut till vindkraftsparken, det kommer att betyda mycket lokalt, säger Anders Nilsson som dock väntar på de sista tillstånden innan några av hans planerade vindkraftverk kan börja byggas, ett problem han delar med andra.

– Vi har över 400 ansökningar om att bygga havsbaserade vindkraftverk i Sverige men inget som byggs för närvarande. Vi måste få igång en del av de här projekten, säger Stefan Ivarsson, vd Scandinavian Wind.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]