Visualisering av FlagshipOne i Örnsköldsvik.

Fotograf: FlagshipOne

Kategori: Energi

Svensk bränslesatsning blir heldansk

Den planerade e-metanolsanläggningen FlagshipOne, som ska byggas i Örnsköldsviks kommun, har övergått i danska energibolaget Ørsted ägo. Det efter att den ursprungliga utvecklaren av projektet, Liquid Wind AB, har sålt sin andel.
Under tisdagen meddelande Liquid Wind att danska Ørsted förvärvat 55 procent av aktierna i projektet med att bygga den svenska elektrobränsleanläggningen FlagshipOne, vilket innebär en fullständig ägaröverlåtelse till Ørsted. Anläggningen planeras att byggas i Örnsköldsviks kommun och kommer att bli Europas största anläggning för produktion av grönt elektrobränsle.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]55 procent av aktierna i projektet med att bygga den svenska elektrobränsleanläggningen FlagshipOne, vilket innebär en fullständig ägaröverlåtelse till Ørsted. Anläggningen planeras att byggas i Örnsköldsviks kommun och kommer att bli Europas största anläggning för produktion av grönt elektrobränsle.

– Vi är stolta över att ha nått ända hit tillsammans med Ørsted och Övik Energi. Att FlagshipOne kommer att bli den största elektrobränsleanläggningen i kommersiell skala i Europa är särskilt spännande eftersom vi bryter ny mark och förhoppningsvis inspirerar andra till att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten. Tillsammans med våra partners och investerare skall vi kraftigt öka produktionen av grönt elektrobränsle och minska världens beroende av fossila bränslen, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar Ørsted att de har tagit ett slutligt investeringsbeslut och ska börja bygga anläggningen våren 2023.

– Ørsted är fast beslutna att leda den gröna omställningen i samhället, och det är precis vad vi gör genom att bygga projekt som FlagshipOne. E-metanol är den bästa lösningen som för närvarande finns tillgänglig för att fasa ut fossila bränslen från svåromställda sektorer som global sjöfart. Med detta första projekt i kommersiell skala kommer Ørsted att bryta ny mark när det gäller att realisera vår branschledande plan för utbyggnad av e-metanolprojekt, säger Mads Nipper, vd för Ørsted i pressmeddelandet.

Enligt bolaget förväntas FlagshipOne kunna sättas i drift 2025 och ska då producera cirka 50.000 ton e-metanol varje år. I somras fick Liquid Wind och Ørsted godkänt för att bygga FlagshipOne i en dom av Mark- och Miljödomstolen vid Umeå Tingsrätt.

MAQS Advokatbyrå har företrätt Liquid Wind i försäljningen av FlagshipOne till Ørsted, både nu och i januari i år när Liquid Wind sålde de första 45 procenten till Ørsted. MAQS var även legal rådgivare när Liquid Wind under hösten tog in 15,2 miljoner euro från befintliga och nya investerare i en serie B-finansiering.

– Vi är glada och stolta att få vara Liquid Winds affärsjuridiks partner. Vi har varit med från starten och det är otroligt inspirerande och meningsfullt att arbeta med ett ”power-to-fuel”-bolag som gör skillnad genom att påskynda övergången till koldioxidneutrala bränslen, säger Mikael Kowal, ansvarig för MAQS Advokatbyrås specialistgrupp Renewabels i ett pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]