Fotograf: SLU

Kategori: Miljö | Skeppsbyggnad | Specialfartyg

Svea levererad till SLU

Sveriges nya havsforskningsfartyg Svea har i dag, tisdag, levererats till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Leveransen av Svea ägde rum vid Armonvarvet i Vigo, Spanien, där byggnationen pågått i två år. Inom kort kommer fartyget att lämna varvet med den nya hemmahamnen Lysekil som destination. Till Lysekil beräknas Svea anlända i mitten av juli.

I Lysekil genomförs en flera månader lång utbildningsperiod för besättningen och expeditionsdeltagare från SLU och SMHI. Fartygets första uppdrag blir i oktober 2019.

Mångsidigt fartyg

SLU uppger att Svea är konstruerat för i stort sett alla typer av maritim forskning och miljöövervakning och kommer från början att användas av SMHI och SLU. Den information som samlas in används bland annat för internationell havs- och klimatforskning och som vetenskapligt underlag för beslut om fiskekvoter.

Det föregående forskningsfartyget Argos togs ur drift 2011 och sedan dess har Sverige saknat ett oceangående forskningsfartyg. Under mellantiden har SMHI och SLU hyrt fartygstid bland annat på det finländska havsforskningsfartyget Aranda.

445 miljoner

Det nya forskningsfartyget har kostat 445 miljoner kronor och den årliga kostnaden på 55 miljoner kronor för drift, ränta och avbetalningar täcks av hyresintäkter och av statsanslag.

– Intresset var stort när vi upphandlade varv för tre år sedan. Därför har vi fått ett fantastiskt fartyg till en rimlig kostnad. Med en stabil ekonomi prioriterar vi att fartyget ska användas så mycket som möjligt. Det finns intresse från svenska universitet och myndigheter och vi har även fått förfrågningar från Norge och Danmark, säger Lasse Thorell, chef för fartygsenheten, i ett pressmeddelande.