Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Container | Ekonomi

Svag ökning förväntas i containertrafiken

Containermarknadens utveckling under 2020 förutspås bli mycket blygsam, uppger sjöfartskonsulten Drewry i sin senaste Container Forecaster-rapport.

Trots att Kina och USA har skrivit på ett nytt handelsavtal, vilket mattar av det tvååriga handelskriget, spår man en fortsatt osäkerhet för den globala containermarknaden.

Turbulent år

Drewry förutspår en snabbare ökning av efterfrågan än 2019, en viss ökning av överkapaciteten, högre rater (även priset för bunker) och en liten försämring av de redan låga årliga vinsterna för transportörer.

– Sjötransportföretag bör fortfarande förbereda sig för ett turbulent år och inte förutsätta att den före detta Kinacentrerade handeln kommer att återupptas bara för att en lösning på handelskriget är i sikte, säger Simon Heaney, senior manager, container research på Drewry, i ett pressmeddelande.

Tillväxt

Även om rapporten betonar försiktighet och skepsis inför det kommande året förutser man att den containerhanteringen i världens hamnar kommer att öka med 3,3 procent 2020. Drewry har skalat ned prognosen sedan i september, då de spådde en 0,7 procentenheter större ökning. 2019 ökade det globala containergodset med 2,3 procent.