Marlene Letica, trafikkordinator på Styrsöbolaget, tog emot gästerna vid firandet ombord på Kungsö.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Styrsöbolaget firar 100 år

I ett sekel har Styrsöbolaget hållit den göteborgska skärgården levande med sina fartyg. Under torsdagen firades 100-åringen ombord på Kungsö vid Stenpirens kaj, där rederiet dessutom avslöjade sin nya logotyp.
1922 startade fem öbor med Gustaf Samuelsson i spetsen Styrsöbolaget, berättar vd Bertil Pevantus i inledningen av sitt tal ombord på Kungsö.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]orsdagen firades 100-åringen ombord på Kungsö vid Stenpirens kaj, där rederiet dessutom avslöjade sin nya logotyp. ”} /–>

1922 startade fem öbor med Gustaf Samuelsson i spetsen Styrsöbolaget, berättar vd Bertil Pevantus i inledningen av sitt tal ombord på Kungsö.

Utvalda gäster

Dagen till ära är Kungsö – som tidigare hette Walona och som just har satts i ny linjetrafik mellan Stenpiren och Hönö Klåva – smyckad med flaggspel och salongen är fullsatt med gäster som just har blivit bjudna på lunch på kajen. På plats finns, förutom Styrsöbolagets medarbetare, såväl politiker och branschkollegor som representanter från uppdragsgivaren Västtrafik och ägarbolaget Transdev.

På nedre däck visas en utställning med bolagets rika historia, nedtecknad av rederiets mångårige medarbetare Gunnar Söderberg, som vid tiden för sin pensionering 2017 var trafikchef men som har haft många roller i bolaget.

  • Vd Bertil Pevantus och Johan Jahnberg, befälhavare på Kungsö. Foto: Anna Janson
  • 100-årsutställningen ombord på Kungsö. Foto: Anna Janson
  • Gunnar Söderberg, tidigare trafikchef på Styrsöbolaget, har skapat 100-årsutställningen om rederiet. Foto: Anna Janson
  • Magnus Arnström, tidigare vd för Styrsöbolaget, berättade bland annat om bygget av Valö och Rivö. Foto: Anna Janson
  • Roger Vahnberg, vice vd Västtrafik, talade om det goda samarbetet med Styrsöbolaget. Foto: Anna Janson

Milstolpar

Vd Bertil Pevantus, som förstås bor på Styrsö, har själv en lång historia i bolaget och började segla som befälhavare i rederiets båtar på 1990-talet. På Kungsö berättar han och andra om bolagets historia. Milstolpar som nämns är tillkomsten av Älvsnabbentrafiken, bygget av de innovativa snabbåtarna Valö och Rivö, byggda av Brødrene Aa med katamaranskrov i kolfiber, om samarbetet med Västtrafik och om när rederiet blev en del av Connex, som idag heter Transdev.

– Trafiken har utvecklats otroligt väl de senaste åren. Nu är vi här vid Stenpiren, som jag måste säga är ett föredöme inom kollektivtrafik som en knutpunkt där vi knyter ihop buss och spårvagn, man kan cykla och gå och man kan åka skärgårdsbåt och älvbåt. Och allt detta i hjärtat av Göteborg, säger Bertil Pevantus.

Affärsutvecklare Ellinor Svensson och vd Bertil Pevantus visar upp nya logotypen. Foto: Anna Janson

Nya grafiska profilen

Med orden ”är vi inte i utveckling så är vi i avveckling” lämnar han över till Anna Höjer, vd för Transdev Sverige AB. Under applåder visas bolagets nya logotyp för första gången upp.

– Logotypen är moderniserad, genom nytt typsnitt och en ny vindros. Den har också fått ett tydligare släktskap med Transdev. Vi är en viktig del av göteborgarnas och skärgårdsbornas vardag och vill fortsätta bidra till både stadens och skärgårdens utveckling. Med den nya loggan tar vi avstamp i vår unika historia och kunskap för att bygga en mer hållbar framtid, säger Anna Höjer.

Anna Höjer, vd Transdev Sverige AB. Foto: Anna Janson

Läs mer om Styrsöbolagets jubileum och dess sekellånga historia i kommande nummer av Sjöfartstidningen och Skärgårdsredaren.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]