Det behövs både mer kunskap och nytänkande strategier för datadriven utveckling inom sjöfartsbranschen, enligt Patrick Widuch, grundare av Fleetm8.

Fotograf: Anders Walls Stiftelse

Kategori: Innovation

Student fick stipendium för smart it-lösning

Studenten Patrick Widuch på Handelshögskolan i Stockholm har tilldelats årets Anders Wall-stipendium på 200.000 kronor för sitt arbete med en ny digital kommunikationslösning för sjöfarten som kan bidra till minskade utsläpp.

Patrick Widuch är medgrundare av startupbolaget Fleetm8 som hjälper rederier och hamnar att effektivisera sin kommunikation och logistik, vilket i sin tur ska ge kostnadsbesparingar och potentiellt minskade koldioxidutsläpp på flera miljoner ton. Det meddelar Anders Walls Stiftelse i ett pressmeddelande.

Ville förenkla rutinerna

Innan Patrick Widuch började på Handels år 2021 studerade han datateknik och programmering vid Lunds universitet och det var där han tillsammans med kurskamraten Theodor Huldt började bygga plattformen. En orsak till att intresset riktades mot just sjöfarten var Patricks far som är sjökapten och som ofta delade med sig av rutinerna ombord.

– Jag såg att man hanterade loggböcker och checklistor helt manuellt med penna och papper och tyckte att det borde gå att göra smidigare med digitaliserade verktyg. Så vi skapade ett dataprogram för att förenkla rutinerna, säger han i pressmeddelandet.  

Kan undvika trafikstockningar

Patrick Widuch menar att både med mer kunskap och nytänkande strategier för datadriven utveckling inom sjöfartsbranschen, går det exempelvis att optimera ruttplaneringen i realtid för att undvika trafikstockningar.

– Med fungerande just in time-shipping behöver inte fartygen ligga utanför hamnen och puttra onödigt länge i väntan på att hanteras, säger han.

Redan under första året på Handelshögskolan grundades bolaget Fleetm8, som efter 18 månader som startup inom Handels Business Lab tagit stora kliv.

Delar årligen ut stipendier

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 80 miljoner kronor i stipendier och bidrag.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför att få Anders Wall-stipendiet. Det bekräftar att det vi gör går i rätt riktning, säger Patrick Widuch i pressmeddelandet. 

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]