Göteborgs hamn.

Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik

Strejkhotet i hamnarna är avblåst

Det blir ingen hamnstrejk den 6–11 juli. Hamnarbetarförbundet har återkallat sina strejkvarsel och Sveriges Hamnar sin spegellockout.
Efter att Hamnarbetarförbundet återkallat sina strejkvarsel återkallar Sveriges Hamnar sina stridsåtgärder i form av en så kallad spegellockout. Det innebär att strejkhotet i hamnarna den 6–11 juli är avblåst.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ter att Hamnarbetarförbundet återkallat sina strejkvarsel återkallar Sveriges Hamnar sina stridsåtgärder i form av en så kallad spegellockout. Det innebär att strejkhotet i hamnarna den 6–11 juli är avblåst.

Återkallandet sker efter att medlarna på måndagskvällen lagt en hemställan, ett slutbud som parterna ska svara på senast den 10 juli. Hamnarbetarförbundets styrelse beslöt samma kväll att återkalla liggande varsel om stridsåtgärder och att genomföra en medlemsomröstning under den kommande veckan.

”Förbundsstyrelsen har beslutat att i kommande medlemsomröstning förorda att förbundet accepterar medlarnas bud”, skriver Hamnarbetarförbundet i en kommentar på sin webbplats.

Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers kommenterar i ett pressmeddelande:

– För Sveriges Hamnar är det fortfarande avgörande att ett nytt avtal med Hamnarbetarförbundet är ett andrahandsavtal som är likalydande med Hamn- och stuveriavtalet som redan har tecknats med Transportarbetareförbundet och som tillämpas på alla hamnarbetare i Sverige. Detta skapar långsiktighet och stabilitet för våra medlemsföretag, säger Johan Grauers i pressmeddelandet.

Sveriges Hamnar uppger att man kommer att undersöka hur frågan om rehabilitering av behovsanställda bäst kan hanteras i framtiden.

– I detta ligger att ta reda på vilka förutsättningar som finns att stötta de företag som väljer att gå utöver lagens krav. Det är inte en del av uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet utan en separat utfästelse som gjorts av Sveriges Hamnar, säger Johan Grauers.


Uppdatering: Den 10 juli tackade Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet ja till medlarnas bud. Det innebär att ett nytt andrahandsavtal är tecknat. Avtalet är likalydande med det Hamn- och Stuveriavtal som Sveriges Hamnar i april tecknade med Svenska Transportarbetareförbundet.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]