Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Politik

Strejkhot skjuts upp

Riksförlikningsmannens byrå meddelar att strejkvarslet inom utrikessjöfarten i Finland skjuts upp med två veckor.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]uts upp med två veckor.

Finlands Skeppsbefälsförbunds strejk, som hotar att stoppa utrikessjöfarten, skjuts upp så att den börjar tidigast den 6 april 2018. Den medling som återupptogs på måndagen ledde inte till resultat. Arbets- och näringsministeriet har beslutat att skjuta upp den arbetsinställelse som hotade utrikesfarten den 23 mars med 14 dagar. Arbetsminister Jari Lindström beslutade om uppskjutningen på förslag av riksförlikningsman Minna Helle.

Nästa vecka

Samtidigt inställs också den sympatistrejk på isbrytarna som Finlands Skeppsbefälsförbund varslat om och skulle ha inletts den 23 mars 2018.

Medlingen mellan Finlands Skeppsbefälsförbund och Rederierna i Finland återupptas nästa vecka.

Allvarligt

Enligt riksförlikningsman Minna Helle är läget fortfarande allvarligt, även om hon uppger att man gjort en del framsteg i medlingen. Enligt ett pressmeddelande är de viktigaste frågorna i arbetstvisten fortfarande olösta. De gäller Finlands Skeppsbefälsförbunds krav beträffande löner och arbetstider.

Följer inte allmän linje

Enligt arbetsgivarnas organisation Rederierna i Finland överstiger Skeppsbefälsförbundets krav betydligt den allmänna linje, som andra fack har godkänt. Arbetsgivarna påpekar att de centrala kraven, det vill säga en förkortning av arbetstiderna ombord och olika nya lönetillägg, skulle innebära betydande löneförhöjningar. 

Rederierna i Finland uppger vidare att man erbjudit löneförhöjningar som följer den allmänna linjen i Finland och därtill flera förbättringar i kollektivavtalsbestämmelserna.

De två övriga facken för ombordanställda, Finlands Maskinbefälsförbund och Finlands Sjömans-Union, har redan i februari godkänt löneförhöjningar som följer den allmänna linjen.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]