Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Ekonomi

Stort plus för Sjöfartsverket

337 miljoner kronor var en större vinst än förväntat – det visar Sjöfartsverkets resultat för 2014.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]kets resultat för 2014.

En lindrig isvinter, lägre sociala avgifter och en viss återhämtning av godsvolymerna gjorde att Sjöfartsverket nu redovisat en vinst på 337 miljoner kronor för 2014. Verket hade budgeterat för en vinst på 124 miljoner kronor.

Stärker eget kapital

Enligt Sjöfartsverket kommer vinsten att användas för att stärka verkets eget kapital genom avsättning i den så kallade resultatutjämningsfonden.

Under 2014 fick Sjöfartsverket ökade anslag från regeringen på 300 miljoner kronor för perioden 2014–16 samt en permanent höjning av anslagen för sjö- och flygräddning på 45 miljoner kronor per år. Anledningen till det ökade anslaget var att stärka sjöfartsindustrins konkurrenskraft.

Ökade kostnader

Men en annan anledning till det ökade anslaget var också Sjöfartsverkets urholkade finansiella ställning. Det var i sin tur en effekt av en sjunkande realränta som innebar ökade kostnader för pensionsskulder på omkring 800 miljoner kronor från 2007 till 2012.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anonymous

    Det här är bara goda nyheter och en uppskattning av A-C Zs sätt att driva verket vidare på. Det är oförståeligt att det kan fungera så bra när alla vi äldre har lagt av och trodde att hela Verket skulle gå på grund!!!!! Nej, naturligtvis trodde vi inte det men det har skett en kursändring som jag själv tycker är bra. Det finns mindre risk för okända grund framöver! Full spead ahead A-C!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]