Fotograf: Anna Lundberg

Stormöte i Stockholm

Wistas internationella konferens i Stockholm fulltecknad, lokalerna räckte inte till.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]lerna räckte inte till.

konferens Det var en märklig syn som mötte undertecknad i den stora konferenssalen på Hasselbacken i Stockholm. Här var över 200 sjöfartsproffs från 27 länder samlade för en internationell konferens på temat ”Leadership – Opportunities for the future”, och det fanns knappt en mörk kostym i sikte. Arrangörer var Wista Sweden, den svenska avdelningen av Women’s International Shipping and Trading Association, en internationell organisation med nästan 1 500 kvinnliga medlemmar i 30 nationella föreningar.

Allt började med en jullunch i London 1974 när ett antal kvinnor inom tankmäkleribranschen samlades. En tradition var född och nätverket växte över bransch- och nationsgränser. 1987 bildades den svenska avdelningen, och med idag över 100 medlemmar är det en av de största nationella föreningarna.Det här var andra gången Wista Sweden arrangerade den internationella konferensen. Den första var i Göteborg år 2000, och den lockade 140 delegater. 2011 års konferens blev mer välbesökt och den hade kunnat vara ännu större.

– Vi var tvungna att säga nej till flera, eftersom konferenslokalen inte kunde ta fler än 220, säger konferensgeneralen Berit Blomqvist, vd för Sveriges Skeppsmäklareförening.

För att bli medlemskap krävs det, förutom då att vara kvinna, att man arbetar med sjötransport eller inom relaterade verksamheter. I medlemskadern finns redare, mäklare, sjörättsjurister, sjöfartsekonomer, sjöbefäl, sjöfartsadministratörer, forskare, utbildare och andra specialister. Till Stockholmskonferensen hade det flugit in medlemmar från bland andra Nigeria, Ghana, Förenade Arabemiraten, Grekland, Kina och USA.

Höjdpunkten i det digra konferens-programmet var nog faktiskt en man – den avgående generalsekreteraren i IMO, Efthimios Mitropolous. 

– Vi är oerhört stolta över att han kom hit, säger Maria Nygren, vice vd i Transportgruppen och ordförande i Wista Sweden.  Det var tredje gången som Mitropolous stod i talarstolen framför Wista-kvinnorna, men första gången som han talade på en större sjöfartskonferens i Sverige.

Förutom att prisa Wista för organisationens insats på jämställdhetsområdet i den starkt mansdominerade sjöfarten fokuserade Mitropoulos på en snabbt föränderlig värld där den ekonomiska tyngdpunkten flyttas österut och människorna är på väg från landsbygd till städer. Hans slutsats var att det här generellt inte ställer nya krav på ledarskapet, men att den stora utmaningen för framtidens ledare är att hitta vägar där tillväxten säkras och människors livsvillkor förbättras samtidigt som världens miljömål måste nås. 

Efter generalsekreterarens tal tog ett flertal paneldebatter, seminarier och work shops vid. Utöver detta hann delegaterna också med mingel på Riddarhuset, middag och dans (trots brist på män var dansgolvet knökfullt) på Vasamuseet, party på Wallmans Salonger, utflykter och inte minst två prisutdelningar.

Wistas pris till årets personlighet gick till Mfon Ekong Usoro, kvinnlig general-sekreterare för den väst- och central-afrikanska hamnstatsorganisationen. Wista Swedens Kompassros gick till Maria Libäck som är Key Account Management-chef på DB Schenker.

Nu har Wista Sweden lämnat över stafett-pinnen till sina franska systrar, och nästa år bär det av till Paris.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]