Fotograf: Kongsberg

Kategori: Fartygsutrustning | Folk/företag

Storaffär får klartecken

Efter godkännande från Europeiska kommissionen har Kongsberg nu genomfört förvärvet av Rolls-Royce Commercial Marine.

Rolls-Royce Commercial Marine utgör nu en del av Kongsberg Maritime och opererar under varumärket Kongsberg.

Kongsberg Gruppen offentliggjorde redan i juli 2018 sitt förvärv av affärsverksamheten Commercial Marine från Rolls-Royce, vilket emellertid krävde godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.

– Jag har länge sett fram emot den här dagen. Tillsammans är vi nu väl positionerade på marknaden och vår ambition är att leda den globala utvecklingen av den framtida maritima industrin i nära samarbete med kunder och partners. Vi ska vara expert inom havsrymden. Vi har ägnat mycket tid åt långsiktig planering och förberedelse, nu inleds arbetet för att säkerställa en framgångsrik integration, säger Geir Håøy, vd för Kongsberg i ett pressmeddelande.

Global närvaro

Med förvärvet utökar Kongsberg Maritime sin globala närvaro och närheten till kunderna, vilket uppges stöda och förstärka en mer hållbar och säker marin operation av alla fartygstyper genom avancerad operativ teknik, inkluderande automations-, navigations- och kontrollsystem. Den kompetens som tillförs stärker även Kongsbergs position inom maritim digitalisering, intelligenta fartyg samt teknik som möjliggör autonoma fartyg, framgår det av pressmeddelandet.

– Vårt mål är att genom innovation och engagemang hjälpa våra kunder att möta utmaningar inom sjöfarten, vare sig det gäller spetskompetens och digitala lösningar eller tillförlitliga kraft- och framdrivningssystem, säger Bård Bjørløw, EPP Global Sales and Marketing, Kongsberg Maritime.

3.600 nya kolleger

– Jag ser fram emot att välkomna 3.600 högkvalificerade nya kolleger. Tillsammans arbetar vi för en snabb och jämn integration av personer, kulturer, produkter, lösningar och innovativt arbete. Genom teknik i världsklass, kundfokus, innovationskraft och vilja att förändras kommer vi att leverera de resultat vi har lovat, säger Egil Haugsdal, vd för Kongsberg Maritime.