Fotograf: Johan Mårtensson/Sjöräddningssällskapet

Kategori: Haveri

Försvunnen besättningsmedlem återfunnen död

En dansk självseglande pråm och ett brittiskt lastfartyg kolliderade tidigt under måndagsmorgonen mellan Ystad och Bornholm. Två personer ur besättningen på pråmen saknades, men på eftermiddagen återfanns en av dem död i fartyget. En förundersökning om bland annat grovt sjöfylleri och grovt vållande till annans död har inletts.

En av de saknade besättningsmedlemmarna efter fartygskollisionen i Östersjön hittades under måndagseftermiddagen död ombord på den danska pråm som bärgats. I ett pressmeddelande uppger åklagarmyndigheten att man inlett en förundersökning om grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död.

Det var vid 03.30 på måndagsmorgonen som ett automatiskt nödlarm ska ha utlösts från ett av fartygen, uppger danska Ekstrabladet. Kollisionen ägde rum i Östersjön mellan Ystad och Bornholm. De inblandade fartygen är danska Karin Høj, en självseglande splitpråm med eget framdrivningsmaskineri, och det brittiskflaggade bulkfartyget Scot Carrier. 

Enligt Aftonbladet var det danska fartyget på väg från Södertälje till Nykøbing Falster och det brittiska från lettiska Salacgrīva till Montrose i Storbritannien. 

Den danska självseglande pråmen Karin Høj. Foto: Rederiet Høj

Det danska fartyget kantrade och blev flytande med botten upp. En stor sökinsats, med fartyg och helikoptrar från både Sverige och Danmark, inleddes efter två besättningsmedlemmar som saknades. Det var cirka fyra grader i vattnet, ganska vindstilla och dimmigt på platsen under morgonen.

Klockan 10:30 avslutade Sjöfartsverket sin sökinsats efter de båda saknade personerna vid platsen, utan att de påträffats.

Den kapsejsade danska pråmen. Foto: Sjöräddningssällskapet

Parallellt med sjöräddningsinsatsen bedrev Kustbevakningen en miljöräddningsoperation för att förhindra att olja eller andra skadliga ämnen släpptes ut i havet. Enligt Kustbevakningen tyder inget på att olja har läckt ut i samband med olyckan.

Vid 9-tiden kopplade KBV 314 tillsammans med Sjöräddningssällskapets Gad Rausing det kapsejsade fartyget och bogserade in det på grund söder om Sandhammaren. Detta för att förhindra en förlisning och för att möjliggöra för dykare att söka efter saknade besättningsmedlemmar, uppger Kustbevakningen på sin hemsida.

På eftermiddagen hittades alltså en av de saknade besättningsmedlemmarna död ombord på den danska pråmen. En brittisk medborgare född 1991 och en kroatisk medborgare född 1965 uppges vara frihetsberövade som misstänkta i utredningen. 

Det brittiska lastfartyget Scot Carrier. Foto: Scotline