Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Stor efterfrågan på Birka-kryssningar

Över hälften av sommarens längre kryssningar med Birka Cruises passagerarfartyg Birka är redan bokade.

Efterfrågan på Birka Cruises längre kryssningar har ökat med 183 procent jämfört med bokningssituationen vid motsvarande tidpunkt i fjol. Totalt uppges redan sex av tio långkryssning vara sålda inför sommaren.

– I år ser vi ett tydligt trendbrott. Aldrig förr har lika många säkrat sommarkryssningen så tidigt, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, i ett pressmeddelande.

Han anser att orsaker till detta är att kryssningarna erbjuder många upplevelser på kort tid och att samtidigt är ett bekvämt sätt att resa.

Många destinationer

Under sommarsäsongen kompletterar Birka Cruises basutbudet av kortkryssningar från Stockholm till Mariehamn med längre kryssningar från Stockholm till destinationer som Köpenhamn, Visby, Warnemünde, Rönne på Bornholm och Höga Kusten. Längden och kombinationen av hamnar varierar. Till exempel i den fyra dygn långa kryssning som kallas Tysklands rivierar ingår besök i Warnemünde, Visby och Rönne.

På kryssningarna ligger Birka en dag i varje hamn och för passagerarna arrangeras guidade utflykter.

– Vi har också i utflyktsprogrammet lagt stor vikt vid regionala smakupplevelser. Hela 25 procent av utflykterna är bokade, ett halvår innan avresa.

Storsäljare

En ny produkt är de tre dygn långa kryssningarna från Stockholm till Höga Kustens skärgård med besök i Härnösand och Luleå, där 70 procent av platserna såldes på två dygn. Efterfrågan var så stor att Birka Cruises beslöt att utöka antalet kryssningar från två till tre.

– Det exotiska finns närmare än vi tror och intresset för närproducerade resor ökar. När Thailand och Kanarieöarna börjar kännas som mammas gata så lockar kanske de vita fläckarna på Sverigekartan ännu mer, säger Marcus Hammarström.