Stockholms nya elfärja Estelle

Fotograf: Torghatten

Kategori: Färjetrafik

Stockholms nya elfärja färdig

Världens första kommersiella, autonoma, eldrivna passagerarfärja är nu sjösatt och snart på väg till Stockholm. Färjan, som döpts efter Prinsessan Estelle, kommer att trafikera Kungsholmen–Södermalm med start i juni.
I februari i år blev det klart att det norska rederiet Torghatten AS, som sedan i slutet av förra året ingår i den nya svenskägda färjekoncernen Nordic Ferry Infrastructure, fått tillstånd att etablera en självkörande färjelinje mellan Södermalm och Kungsholmen. Fartyget har byggts på det norska varvet Brødrene Aa i Hyen, är nu sjösatt och kommer att transporteras till Stockholm sjövägen ombord på fartyget Silver Pearl.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nbsp;färjekoncernen Nordic Ferry Infrastructure, fått tillstånd att etablera en självkörande färjelinje mellan Södermalm och Kungsholmen. Fartyget har byggts på det norska varvet Brødrene Aa i Hyen, är nu sjösatt och kommer att transporteras till Stockholm sjövägen ombord på fartyget Silver Pearl.

Färjan, som är världens första kommersiella autonoma färja, kommer drivas helt på el, bland annat med hjälp av solenergi från solpaneler monterade på färjans tak.

– Utöver att revolutionera framtidens sätt att resa, kommer det också vara ett klimatsmart sätt att färdas på, säger Reidun Svarva, affärsområdeschef på Torghatten i ett pressmeddelande.

Reidun Svarva, affärsutvecklingschef, Torghatten.

Till en början kommer en operatör att finnas ombord under överfarterna. Senare ska färjan styras helt från ett kontrollrum på land.

Namnet Estelle är en hyllning till Kungafamiljens engagemang för hållbarhetsfrågor.

– Vi vet att Kungafamiljen i Sverige har ett stort och brett engagemang för hållbarhets- och klimatfrågor, därför kändes det självklart för oss att hylla engagemanget genom att döpa båten efter Prinsessan Estelle, fortsätter Reidun Svarva i pressmeddelandet.

Färjan kommer att invigas i juni och avgå var 15:e minut, 15 timmar om dagen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]