Fotograf: SSPA

Kategori: Passagerarsjöfart | Politik

Stockholm vill se snabba pendelbåtar

Trafiknämnden i Stockholms län säger ja till en försöksperiod med tre nya pendelbåtslinjer i Mälaren, och det ska vara snabbgående fartyg.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ara snabbgående fartyg.

– Pendelbåtar blir alltmer en naturlig del av kollektivtrafiken i Stockholm. Det är på tiden att vi utnyttjar de naturliga vattenvägar som finns för snabba, effektiva transporter, säger Karl Henriksson, gruppledare i trafiknämnden för Kristdemokraterna.

28 knop

Enligt Karl Henriksson kan fartygen på linjerna få en hastighet på 28 knop.

– På de längre sträckorna, som mellan Ekerö och Klara mälarstrand via Gamla stan, kommer vi att kunna spara cirka 20 minuter. Beslutet öppnar upp för snabba pendelbåtar till Vaxholm, där det också finns stora restider att spara för arbetspendlare.

Tre linjer

I Trafikförvaltningens beslut står att det är fråga om tre pendelbåtslinjer, nämligen Solna Strand–Årstadal, Kungsholmstorg–Söder Mälarstrand–Klara Mälarstrand samt Ekerö–Klara Mälarstrand. Försöksperioden för samtliga linjer är två år.

I sitt beslut skriver Trafikförvaltningen: ”Behovet av ett modernt pendelbåtstonnage får anses vara stort och framtagandet av nytt tonnage som svarar upp mot de idag satta samt kommande miljö- och tillgänglighetsmål tar lång tid i anspråk. För att inte en trafikstart av pendelbåtslinjerna ska fördröjas på grund av utredningen av ett modernt pendelbåtstonnage föreslås ett trafikavtal på en 2-årig försöksperiod med eventuell förlängning med idag befintligt tonnage på marknaden.”

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]