Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart | RoRo

Stenafärja loss från grundet

Stena Lines ropaxfärja Stena Alegra som gick på grund utanför Karlskrona i måndags kväll har nu dragits flott. Inga oljeutsläpp har skett i samband med grundstötningen, som inte heller ska ha orsakat några personskador. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]t några personskador. 

Fartyget drogs flott under tisdagen och bogserades cirka 200 meter från grundet, där hon ankrade för ytterligare dykinspektioner av skrovet.

Grundstötningen inträffade strax innan klockan 19 på måndagskvällen, då Stena Alegra låg för ankar strax utanför hamnen i Karlskrona. 

– På grund av den hårda blåsten började man då dragga och drev sedan upp på ett grund vid Äspekär norr om Tjurkö. Vi larmades klockan 19.16 och startade igång en operation 20.20. Det var dock inte fråga om någon sjöräddningsoperation eftersom det inte var någon fara för några personer ombord, vilka samtliga klarade sig utan skador, säger Fredrik Tyrén, pressansvarig vid Kustbevakningen. 

Kvar över natten

På grund av det hårda vädret under natten till tisdagen lät man Stena Alegra – som vid tillfället inte hade några passagerare ombord utan endast en 33 man stark besättning – ligga kvar på grundet under övervakning av KBV 290 och bogserbåten Dutch Power från Karlskrona. 

Inga större skador

Enligt Fredrik Tyrén ska Alegra inte ha fått några större skador vid grundstötningen, förutom ett litet hål i ett instängt tomutrymme som inte används. Det innebär att man än så länge inte har sett några utsläpp i vattnet från vare sig bunker-, diesel- eller smörjolja.  

– Det vi möjligen oroar oss för eventuella utsläpp i samband med att hon ska dras loss, säger Fredrik Tyrén, pressansvarig vid Kustbevakningen. 

Låg och väntade

Enligt Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, hade Stena Alegra legat utanför Karlskrona i några timmar på måndagseftermiddagen i väntan på att få komma in i hamnen och lasta. 

– Som jag förstår det hade hon dessförinnan legat inne i Karlskrona hamn men då fått flytta på sig för att släppa in Stena Spirit, som i sin tur blivit framflyttad på grund av det hårda vädret. 

Jesper Waltersson vet i dagsläget inte när Stena Alegra kan börja trafikera igen.

– Även om det bara en liten skada i ett tomutrymme så måste det förstås åtgärdas. Men hur lång tid det tar det vet vi först när vi har tittat på henne. 

Problem på sikt 

Stena Alegra sattes in på linjen Karlskrona-Gdynia så sent som i somras för att möta det ökade fraktbehovet på linjen, och enligt Jesper Waltersson ställer gårdagens grundstötning till med vissa problem.      

– Vi har ju satt in henne för att för vi behöver lastutrymmet på linjen. På kort sikt går det säkert att lösa, men – som sagt – visst blir det problem om hon behöver tas ur trafik en längre tid. 

Måndagens grundstötning är inte första gången Stena Alegra ger Stena Line huvudbry på linjen Karlskrona-Gdynia. I mitten av september förbjöds Stena Alegra att lämna hamnen i Gdynia efter att polska och svenska fartygsinspektörer hittat så pass många brister att man belade fartyget med nyttjandeförbud. Först ett par dagar senare hade bristerna åtgärdats och Stena Alegra fick tas i trafik igen. 

– Ja, man kan ju säga att Stena Alegra är lite otursförföljd, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]