Stenafärja får ny design

Fotograf: Roel Hemkes

Kategori: Passagerarsjöfart | Reparationsvarv | RoRo

Stenafärja får ny design

MacGregor ska konvertera och optimera ropax-färjan Dieppe Seaways för annan trafik än i Engelska kanalen.

MacGregors grupp för roro-konverteringar känner väl till Dieppe Seaways sedan gruppen byggde om färjan 2008 och anpassade henne till trafik över Engelska kanalen. Den kommande ombyggnaden ska återställa Dieppe Seaways ursprungliga design och därmed ska hon byta namn till Stena Superfast X. 

MacGregor och Stena Roro har haft flera tidigare samarbeten kring såväl konverteringar som nybyggen, vilket bidrog till att MacGregor fick även detta kontrakt. 

Nyckelfärdigt

Stefan Wide, chef för MacGregors roro-konverteringar och hamnlösningar, säger att avtalet med Stena Roro visar att kunderna uppskattar MacGregors förmåga att tillhandahålla lösningar som passar deras fartyg.

– Och det är inte bara vid nybyggen, utan även när fartygen går i trafik, framhåller han.

MacGregor ska leverera en helt nyckelfärdig utrustning för roro-trafik vilket bland annat inkluderar design, hårdvara, och installation av portar och ramp i stäven och ny vattentät port och med ramp i aktern.

Klar 2015

Konverteringen ska vara klar i januari 2015. 

I kontraktet ingår också en rad studier kring genomförbarheten och säkerställande av gränssnitten mellan ramperna ombord och utrustningen på kaj.

Stenas informationschef Jesper Waltersson säger till Sjöfartstidningen att det ännu inte är avgjort på vilken rutt den ombyggda och återställda färjan ska sättas in.

– Vi tittar på olika alternativ. Antingen sätts hon in på någon av Stenas befintliga linjer eller så kanske hon chartras ut, säger han.