Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Stena Vinga i trafik

Ropax-färjan Stena Vinga inledde trafik på linjen Göteborg–Frederikshavn söndagen den 16 september.

Stena Vinga anlände till Göteborg för första gången lördag morgon efter nästan två veckor på Oresund Drydocks i Landskrona. Efter provanlöpet i Göteborg gick hon till Frederikshavn för sin första ordinarie avgång på söndagen klockan 17.30.

Svensk flagg

Under varvsbesöket i Landskrona fick fartyget fick nytt namn, svensk flagg och målades om i Stena Lines färger.

– Vi är mycket nöjda över att äntligen ha fått hit Stena Vinga. Det är en färja som kompletterar våra andra två färjor Stena Danica och Stena Jutlandica på ett mycket bra sätt, säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines linjer mellan Sverige och Danmark.

Bilburna resenärer

Stena Vinga ersätter Stena Gothica och förändringen uppges vara nästa steg i Stena Lines tillväxtstrategi på linjen Göteborg–Frederikshavn.

– Vi får en mer modern produkt bättre anpassad både för våra fraktkunder och för våra passagerare. I och med att vi öppnar Stena Vinga för bilburna gäster innebär det en kapacitetsökning och fler valmöjligheter när det gäller avgångstider för våra passagerare. I samband med förändringen kommer vi också samla all trafik till Danmark vid Masthuggskajen vilket ger en ökad tillgänglighet och bättre service för våra kunder, säger Tony Michaelsen.

Byggd 2005

Ombord på Stena Vinga finns bland annat restaurang och bordershop. Lastbilschaufförerna har en separat Truckers Lounge.

Stena Vinga är byggd i Nederländerna 2005. Hon förvärvades för cirka ett år sedan från Danske Faerger och hette då Hammerodde.